Allergie en voeding 2023-4

32 ALLERGIE & VOEDING INTERVIEW moment. Daardoor wordt in verschillende landen in Europa anders met kruisbesmetting omgegaan. ‘Fabrikanten zijn angstig voor terugroepacties, maar weten ook niet precies hoe ze het moeten doen. Moeten ze kruisbesmetting zoals die tarwe in de lijst met ingrediënten zetten of in een aparte waarschuwing?’ MELKPOEDER Kruisbesmetting kan in sommige fabrieken snel ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven waar choco- of notenpasta’s worden gemaakt. ‘Dat is plakkerig spul en de machines zijn daardoor moeilijk schoon te maken. Er is dan een groter risico dat bijvoorbeeld hazelnoot of amandel in een chocopasta zonder noten komt. Deze pasta’s zijn echt risico-producten.’ Een ander voorbeeld is de pure hagelslag van verschillende merken. Een paar maanden geleden ontdekten redactieleden van dit blad dat overal melkpoeder aan toegevoegd was. ‘De hagelslagfabriek kan kruisbesmetting met melk niet helemaal voorkomen, omdat ze niet nat kunnen schoonmaken in de fabriek waar ook melkhagelslag wordt gemaakt. Om geen problemen te krijgen zoals terugroepacties, voegen ze dan maar een beetje melkpoeder toe. Deze hoeveelheid is zo weinig dat de hoeveelheid melk in de pure hagelslag eigenlijk niet hoger is dan alleen door kruisbesmetting. Maar omdat het toegevoegd wordt, kan melk wel in de ingrediëntenlijst gezet worden. Vanwege alle onduidelijkheid door het ontbreken van wetgeving, zien fabrikanten soms geen andere uitweg dan dit te doen. De allergische consument is daar de dupe van.’ TINTELINGEN Het is dus lastig in te schatten hoe gevaarlijk bepaalde producten zijn voor iemand met een ernstige voedselallergie. Vaak verschijnen nieuwsberichten over heftige reacties of zelfs het overlijden van mensen met bijvoorbeeld een pinda-allergie in het vliegtuig als medepassagiers pinda’s eten. ‘Mensen denken daardoor: met een pinda- allergie kun je niet veilig vliegen omdat pinda zich via de lucht kan verspreiden. Uit onderzoek blijkt echter dat dat geen risico op ernstige reacties oplevert. Ook al is het angstig en spannend als je weet dat jouw allergeen in de buurt is. Pas als je een bepaalde hoeveelheid binnenkrijgt zal een reactie ontstaan. Die hoeveelheid is voor iedere persoon anders, maar voor iedereen geldt dat de reacties heviger zijn naarmate je meer binnenkrijgt. De hoeveelheid allergeen – dus niet de geur - die via de lucht overgedragen wordt, is miniem. Je kunt benauwd worden maar anafylactische reacties treden hierdoor niet op. Ook bij het eten van producten met een klein beetje allergeen kan je tintelingen in je mond krijgen of galbulten en toch geen EpiPen hoeven te zetten. Er is dus een verschil tussen milde - die heel vervelend en angstig kunnen zijn - en ernstige, gevaarlijke reacties.’ VEILIGE HOEVEELHEID Op basis van gegevens van provocatietesten van heel veel mensen met een voedselallergie hebben wetenschappers veilige grenzen per allergeen vastgesteld. De grenzen zijn afgestemd op de meest gevoelige mensen. ‘Maximaal 1 tot 5% van de mensen met allergie mogen bij de veilige grens milde allergische reacties krijgen’, vertelt Marjan. ‘Die grenzen kunnen door fabrikanten gebruikt worden om te bepalen of ze moeten waarschuwen voor kruisbesmetting of niet. Pas als kruisbesmetting boven de grens uitkomt is een waarschuwing nodig, daaronder niet. Dat betekent dat als besmetting optreedt, maar die blijft onder de veilige grens, heel soms een erg gevoelige persoon reacties kan ervaren, maar dat medisch ingrijpen niet nodig is.’ TOEKOMST Als deze veilige grenzen door overheden ‘Een reactie ontstaat niet zomaar als het allergeen in de buurt is’

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=