Allergie en voeding 2023-4

31 ALLERGIE & VOEDING INTERVIEW Het is lastig om te begrijpen wat kruisbesmetting precies is, merkt Marjan van Ravenhorst vaak. ‘Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze bijvoorbeeld wel tegen sporen kunnen, omdat ze producten eten met een waarschuwing daarvoor. Maar of het product dat ze gegeten hebben daadwerkelijk besmet was, is de vraag. De meeste verpakkingen met een waarschuwing bevatten het allergeen niet. En als dat wel zo is, verschilt de hoeveelheid van verpakking tot verpakking.’ PRODUCTIE Hoe dat komt, heeft te maken met de vele aspecten die het productieproces kent. Stel je voor dat een fabrikant linzen koopt, om daar soep van te maken. Linzen worden samen met tarwe geteeld. ‘Dat is een steungewas, omdat de linzenplanten anders omvallen’, vertelt Marjan. ‘Dat betekent dat er heel vaak tarwekorrels meekomen met de linzen. Wanneer je vervolgens linzensoep gaat maken, wordt het bijna onmogelijk om die helemaal tarwevrij te houden. Daarom schrijft een fabrikant: dit product kan tarwe bevatten.’ Daarnaast worden in een soepfabriek vrijwel altijd andere soepen gemaakt, bijvoorbeeld een tomaten-roomsoep. ‘De kans bestaat dan dat room in jouw - in principe melkvrije – linzensoep komen. Dat kan gebeuren als bijvoorbeeld een onderdeel van een machine niet helemaal perfect is schoongemaakt. Dat betekent dat je in de eerste verpakkingen die van de band rollen, wat melk kunt aantreffen. Maar in latere verpakkingen dus niet.’ RISICO’S Met de voorbeelden wil ze aanstippen dat het lastig is om als allergische consument te bepalen of de opmerking ‘kan sporen bevatten’ daadwerkelijk gevaar oplevert voor je. ‘Een persoon die allergisch is voor melk kan die linzensoep misschien wel tien keer eten zonder klachten, maar de elfde keer toch een reactie krijgen. Natuurlijk is de kans het grootst dat je nooit reageert of slechts heel minimaal, maar er bestaat wel een risico. En dan is de vraag: wil je dat risico te nemen? Die vraag moet iedereen persoonlijk beantwoorden.’ Ze merkt dat het voor fabrikanten de laatste jaren steeds lastiger is geworden. Er is namelijk geen regelgeving op dit Wat doe jij als je ziet dat ergens sporen van bijvoorbeeld pinda’s, noten of melk inzitten? Eet je het dan nog, als je allergisch bent voor één van de drie? Volgens Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy wordt een waarschuwing hiervoor vaak genegeerd en denken veel mensen dat fabrikanten dit alleen doen om zich in te dekken. Welke risico’s haal je uit het etiket? TEKST RIANNE VAN DER MOLEN FOTO’S EIGEN ARCHIEF, ISTOCK »

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=