Allergie en voeding 2023-4

15 ALLERGIE & VOEDING INTERVIEW Fleur wil anderen waarschuwen voor fruitsoort TEKST ANNIEK HOOGEVEEN FOTO’S EIGEN ARCHIEF, ISTOCK Acerola: superfood of vervelend allergeen? Na het eten van knijpfruit kreeg het zoontje van Fleur de Kok een aantal keren een reactie. Maar waar reageerde hij nu op? Fleur en haar vriend begrepen het niet, totdat ze het ingrediënt ‘acerola’ op de verpakking zagen staan. Hoe zijn jullie erachter gekomen dat jullie zoon reageert op acerola? Onze 3-jarige zoon Aiden, kreeg op drie verschillende momenten een allergische reactie, zonder dat we wisten waar het vandaan kwam. Nadat er voor de derde keer een reactie plaatsvond na het eten van knijpfruit, was er bij mijn vriend en mij twijfel. Zou het misschien peer zijn? Daarop hebben we de ingrediëntenlijst van het knijpfruit bekeken en zo viel ons oog op het ingrediënt acerola. Na een zoektocht online kwamen we erachter dat acerola vaker allergische reacties veroorzaakt. Toen ging het balletje rollen’. Wat voor reactie kreeg Aiden? ‘Hij begon tijdens het eten van dat knijpfruit direct te hoesten. Dat hoesten werd steeds erger en uiteindelijk moest hij braken. Ook kreeg hij uitslag en ontstonden er galbulten. Toen we hem een antihistamine-tabletje gaven, nam die reactie gelukkig direct af.’ Heeft hij ook andere allergieën? ‘Ja, Aiden heeft een notenallergie en reageert op lactose. Hier krijgt hij eenzelfde soort reactie op als na het eten van acerola.’ Hoe zijn jullie daarachter gekomen? ‘Vanaf dat hij vier maanden was, zagen we veel eczeem ontstaan. Ook had hij veel diarree, moest hij vaak hoesten en veel braken. Hierdoor hadden we in de gaten dat er iets niet goed was. Na veel aandringen bij de huisarts, zijn we uiteindelijk bij de kinderarts terecht gekomen. Na een lange zoektocht via diverse paden – ook buiten het reguliere circuit – kreeg hij uiteindelijk na provocatietesten de diagnose notenallergie. Maar na deze diagnose werd nog geen EpiPen uitgegeven, omdat wij het volgens de arts als ouders toch altijd zagen wat hij eet. Nadat we met andere mensen spraken over allergieën, hebben we bij die keuze toch onze vraagtekens geplaatst, want Aiden reageert anafylactisch. Gelukkig zijn we nu doorverwezen naar een allergoloog.’ In hoeverre beïnvloedt dat jullie als gezin? ‘Gelukkig kunnen we hier goed mee omgaan. We weten inmiddels in welke producten sporen van noten en acerola zitten en houden hier rekening mee. Wel zijn er specifieke momenten in het jaar die lastiger zijn, zoals met Sinterklaas, waarbij we extra moeten opletten bij bijvoorbeeld het uitdelen van pepernoten. Of als er in de zomer een ijsje door de buren wordt aangeboden. Daar moeten wij dan ‘nee’ op zeggen, terwijl zijn zusje het wel mag.’ Welke tips zou je onze lezers mee willen geven? ‘Vertrouw op je eigen gevoel, laat je niet in de war brengen door een huisarts of kinderarts wanneer je denkt dat een allergie de klachten veroorzaakt. Verder kan het helpen om apps te gebruiken bij het zoeken naar voedingsmiddelen, zoals die van Albert Heijn en Jumbo, waarin je kan filteren op bijvoorbeeld producten zonder sporen van noten. Ook staat bij alle producten de allergeneninformatie overzichtelijk weergegeven. Het heeft ons verder heel erg geholpen om lotgenoten te spreken. Bijvoorbeeld via de Facebookgroep ‘Leven met een Notenallergie.’ Regelmatig check ik daar of we het juiste doen en ook rond het niet verkrijgen van de EpiPen, kon ik daarover praten met anderen.’ « Acerola wordt ook wel de Barbados kers of West-Indische kers genoemd. Het is een relatief onbekende fruitsoort, die met name in Zuid-Amerika en Centraal- Amerika groeit. Het bijzondere aan de acerola is dat er maar liefst 1700 mg vitamine C in zit. Dat is meer dan welke fruitsoort dan ook. Ter vergelijking, in een sinaasappel van dezelfde hoeveelheid zit 50 mg. Het wordt in steeds meer poeders, pillen, fruitpuree, theeën en sappen verwerkt en zou goed zijn voor de huid, het haar, de hersenen, spijsvertering, weerstand én onze energieniveaus. Maar dit geldt niet voor iedereen. Er is een toenemende hoeveelheid mensen die allergisch op acerola reageert. Dit lijkt te komen doordat acerola zogenaamde ‘lipid transfer proteins, LTP’ deeltjes bevat. Dit zijn eiwitten die een rol spelen bij overdracht van fosfolipiden en andere vetzuren tussen celmembranen. Dezelfde deeltjes die een allergische reactie veroorzaken komen ook voor in pinda’s, noten en bepaalde fruitsoorten zoals perzik en appel. Deze deeltjes zijn volop aanwezig in acerolapoeder en acerolasap en dat wordt weer verwerkt in diverse producten zoals energiesnoepjes en fruitpuree. Bronnen: https:/ bit.ly/3LDKZS http:/ bit.ly/3rxbVfq WAT IS ACEROLA?

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=