Allergie en voeding 2023-4

5 ALLERGIE & VOEDING » Hoewel de focus voor de verkoop ligt op Nederland, België en Duitsland, wordt de chocolade van Heinde & Verre wereldwijd verkocht. Mede door het winnen van vele prijzen bij de Academy of Chocolate is er vraag naar de repen vanuit de hele wereld. Zelf vindt Ewald het belangrijk om vooral dicht bij huis te blijven verkopen. ‘Het is natuurlijk gek als je cacaobonen vanuit Ecuador of Peru naar Nederland laat komen, om daarna de chocolade weer terug te sturen.’ ALLERGENEN Bij de start van het bedrijf was het zeker niet direct de bedoeling om allergeenvrij te werken. De heren hebben geen allergieën. Wel zijn ze ermee bekend, want de zus van Ewald is Esmeralda, die voor dit blad de rubriek Over Koken maakt. Zij is intolerant voor koemelk en vroeg hem of hij geen goede vegan melkchocolade kon maken. Een ingewikkelde opgave, maar Ewald en Jan-Willem besloten ze aan de slag te gaan. In eerste instantie gingen ze samen de smaak van goede andere - niet vegan - melkchocolade analyseren. ‘Romigheid en een bepaalde mate van hartigheid bleken de kern van die smaak. In melk zit calcium en natrium, maar plantaardige melk bevat hier andere verhoudingen van. We hebben heel veel recepten geprobeerd en getest. Uiteindelijk is het gelukt om met deze informatie een reep te maken die heel dicht in de buurt komt van melkchocolade op basis van koemelk. Dat is de Dutch Vegan Mylk geworden, gemaakt met een eigen vegan melk.’ CACAO Cacao kent vele soorten. Heinde & Verre werkt met uitsluitend ‘edelcacao’. Dit zijn cacaobonen die heel dicht bij de oorspronkelijke cacaoboon staan. Op de wereld is maar 10% edelcacao. Deze cacao is rijk aan smaken. Kruiden, noten, koffie, honing of fruit; je proeft het er allemaal in terug zonder er maar iets aan toe te voegen. Alle cacao die wordt verwerkt door Heinde & Verre is 100% traceerbaar en wordt direct bij de boer zelf ingekocht. NIEUWSGIERIG? Wil je de chocolade van Heinde & Verre proeven? Je kunt terecht bij (online) winkels in Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Middelburg en een aantal kleinere plaatsen in Nederland. Neem voor een actuele lijst met winkels even een kijkje op de website: www.heindeverre.com/shops/ PRIJSWINNEND De chocolade van Heinde & Verre is wereldwijd bekend en geliefd. Dat is terug te zien in het aantal prijzen dat Ewald en Jan-Willem met hun chocolade hebben veroverd bij de internationale ‘Academy of Chocolate’. Deze onafhankelijke organisatie beloont jaarlijks de beste chocolade. Van de tien repen die Heinde & Verre instuurde, wonnen er negen een prijs waaronder driemaal goud en viermaal zilver! Extra bijzonder was de award die werd gewonnen voor de vegan melkchocolade. Deze werd beoordeeld in de categorie ‘melkchocolade’ en won goud. STERREN Heinde & Verre maakt niet alleen repen. Ook leveren zij chocolade voor bonbonmakers. Eén van de afnemers is 2-sterrenrestaurant FG in Rotterdam. Speciaal voor hen is er een chocolade gemaakt, precies naar de voorkeur van de chef François Geurds. Nieuwsgierig? Kijk dan naar dit item van BinnensteBuiten: Alain ziet sterren. https:/ binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/ lekker-eten/video/alain-ziet-sterrenfrancois-geurds

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=