Allergie en voeding 2021-1

> 12 Allergie & voeding maart 2021 Alles over het ei ligheid, ook wel intolerantie genoemd. Deze overgevoeligheid kan niet worden aangetoond met allergologisch onderzoek, wél door middel van een zogeheten elimina- tie-herintroductie-procedure. Het grote verschil van intolerantie ten opzichte van allergie is dat je ei meestal niet volledig hoeft te mij- den. De dooier wordt vaak het best verdragen. Ei vervangen in recepten Als je geen ei kunt gebruiken, is dat vooral lastig bij koken en bakken. Want ei is een handig rijsmiddel. Je kunt het vervangen door: > bakpoeder: 1 ei = 3 theelepels. > zuiveringszout: 1 ei = 1,5 theelepel. > gist: 2-8 procent van de totale hoeveelheid meel/bloem, afhan- kelijk van de zwaarte van het deeg. Bij krentenbrood bijvoor- beeld 8 procent gist gebruiken. > zuurdesem: voor het laten rijzen van brooddeeg. > wijnsteenpoeder: 20 gram per 500 gram bloem. Ook een handige eivervanger is lijn- zaad: per ei stamp je 1 eetlepel lijn- zaad in een vijzel fijn. Je mengt dit met 3 eetlepels water. Laat 5 minu- ten staan voordat je het mengsel verder gebruikt in je gerecht. Preventie van ei-allergie bij baby’s Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het slim is om baby’s al vroeg ei te geven met oog op preventie van ei-allergie. Dit geldt vooral bij kin- deren met eczeem. Het advies is om dit in de vierde tot zesde levens- maand te doen, maar in ieder geval Ei-allergie Vroeger spraken we over ‘kippenei- allergie’, maar dat doen we niet meer. Want het gaat om een reac- tie die kan optreden bij eieren van diverse herkomst. Ei-allergie doet zich het meeste voor bij jonge kin- deren. Geeft de diagnostiek duide- lijk aan dat er sprake is van een allergie, dan dien je ei in elke vorm te mijden. De mate van reageren op ei kan afnemen als het kind ouder wordt. Daarom is het noodzakelijk dat de ei-allergie regelmatig wordt beoor- deeld met allergologisch onderzoek. Door specifiek te kijken naar het stukje allergeen waarop een ernsti- ge reactie kan komen, kan de arts vaststellen of het verantwoord is om ei voorzichtig te gaan introdu- ceren. Als je groen licht krijgt, geef je je kind beetje bij beetje ei aan de hand van vastgestelde richtlijnen. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de kans op een aller- gische reactie minder groot is als het ei hoog verhit is. Bij geleidelijke introductie van een opklimmende hoeveelheid hoog verhit eiwit kan het lichaam een tolerantie ontwik- kelen. De arts of diëtist kan hierover advies geven. Ei-intolerantie Het gebeurt geregeld dat iemand teleurgesteld is bij het horen van de uitslag van een allergologisch onderzoek. Een ei-allergie wordt niet vastgesteld, maar in de praktijk krijgt die persoon duidelijk klachten na het eten van ei. Dit kunnen dan klachten zijn ten gevolge van een niet-allergische voedselovergevoe- Allergie voor ei komt bij 2 procent van alle kleine kinderen voor. Op vierjarige leeftijd zijn de meesten over hun ei-allergie heen gegroeid. Minder dan 1 procent van alle volwassenen blijft allergisch voor ei. Intolerantie voor dit voedingsmiddel komt ook voor. De diëtist voordat het kindje acht maanden oud is. Dit geldt voor alle zuigelin- gen. Advies over de wijze van intro- duceren krijg je op het consultatie- bureau en bij de kinderarts. Uiteraard gebeurt dit alleen als er geen aanwijzingen zijn dat er een allergische reactie zal optreden. Zo nodig wordt hier eerst onder- zoek naar gedaan. De arts of diëtist geeft een schema waarin staat welke hoeveelheid ei je op welk moment aan je kindje In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de kans op een allergische reactie minder groot is als het ei hoog verhit is

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=