Allergie en voeding 2021-1

7 < Filmpje over trainen van immuunsysteem Waarom is het goed voor kinderen om lekker buiten te spelen? Hoe kunnen boerderijstof, boerderij- melk, wormparasieten en voeding ons immuunsysteem ‘opvoeden’? En hoe lukte het de Finnen om het aantal kinderen met astma in hun land met maar liefst dertig procent te verminderen? Op deze vragen geeft immunoloog en bioloog Hermelijn Smits (LUMC) antwoord in een webinar van het Longfonds. Zij vertelt hoe op de natuur geba- seerde oplossingen kunnen helpen om astma en allergieën te voorko- men. En ook hoe we ons kunnen beschermen tegen virussen, zoals het coronavirus. De meest gestelde vragen staan onder het filmpje vermeld. www.longfonds.nl/webinar-dr- hermelijn-smits Groen licht voor meelwor- men op ons bord Niet iedereen zal staan te springen, maar meelwormen zijn voor EU-landen goedgekeurd als voedsel. Het zijn de eerste insecten die groen licht hebben gekregen van het Europese Agentschap voor Voedsel- veiligheid (EFSA). Ondanks hun naam zijn meelwormen in feite larven van de meeltor. Ze worden in Europa al gebruikt als ingrediënt in huisdier- voer. In delen van Azië, Afrika en Australië staan de gele insecten al langer op het menu voor menselijke consumptie. Zodra de Europese Commissie het EFSA-advies over- neemt, kunnen ze ook in de EU op de kaart komen. Er is wel een ‘klein probleem’: sommige consumenten blijken een allergische reactie te kunnen krijgen van gedroogde meelwormen verwerkt in hun etenswaar. De EFSA adviseert daarom nader onderzoek naar deze allergie. > www.nos.nl, www.fd.nl, januari 2021 Podcast over eczeem Onlangs is een podcast opgenomen over constitutioneel eczeem. In deze podcast zijn Marjolein de Bruin en Marlies de Graaf te gast. Beiden zijn dermatoloog in het UMC Utrecht, dat is aangemerkt als het Nationaal Expertise Centrum Constitutioneel Eczeem. Ze leggen uitgebreid uit wat constitutioneel eczeem is, hoe erg het kan zijn en hoeveel invloed dat kan hebben op je leven, maar ook op je naasten. Zowel de behandeling, als de invloed op werk en intimiteit worden besproken. Duidelijk komt naar voren welke zorg het expertise- centrum biedt en wat het belangrijk vindt voor de patiënt. Ook komt aan bod welk aandeel de patiënt zelf kan hebben in het zorgproces. De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple, Google en Tune-In. > www.mijngezondheidsgids.nl/ constitutioneel-eczeem-atopisch- eczeem Huid in de klas Huidpatiënten Nederland ontwik- kelt een lespakket voor basisschool- leerlingen (acht tot twaalf jaar) genaamd Huid in de klas. Met een leskoffer en website kan in de klas aandacht worden besteed aan de huid en huidaandoeningen. Hiermee hoopt Huidpatiënten Nederland dat er meer acceptatie komt en daardoor een betere kwaliteit van leven voor kinderen met een huidaandoening. Daarnaast leren kinderen hoe je je eigen huid beter kunt beschermen en verzorgen om bijvoorbeeld huidkanker te voorkomen. > Huidpatiënten Nederland, www.huidnederland.com Rijnstate Allergiecentrum en nieuwe diagnostiek Wageningen University & Research (WUR) en het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gaan nauw samenwerken in het Rijnstate Allergiecentrum. Doel hiervan is de diagnostiek en behandeling bij mensen met een allergie te verbeteren. ‘We hopen zo een brug te slaan tussen weten- schappelijke inzichten en de klinische praktijk’, zegt klinisch chemicus Janneke Ruinemans- Koerts. Nieuwe ontwikkelingen tie in pinda-analyses. Uit eigen ervaring weet ik dat ik daar op reageer.’ Als er minder dan 2 procent van kruiden en specerijen in een eindproduct zitten, hoeft niet op het etiket te staan welke kruiden en specerijen precies zijn gebruikt. Maar bij een zakje kruidenmix is die informatie wel te vinden, aldus Mar- jan van Ravenhorst. ‘Soms wordt fenegriek vermeld als fenugreek of foenegriek, dit is allemaal hetzelfde.’ Melk tijdens borstvoeding verkleint kans op allergie Kinderen van moeders die relatief meer koemelk drinken tijdens het geven van borstvoeding, hebben een kleinere kans allergisch te worden, volgens een Zweeds onderzoek. De studie, die is gepubliceerd in het blad Nutrients, werd uitgevoerd onder ruim vijfhonderd vrouwen die borstvoeding gaven. Zij vulden een enquête in over hun eetgewoon- tes en of hun kind na één jaar allergieën had ontwikkeld. Daar- naast werden de kinderen uitge- breid onderzocht. Uit de resultaten bleek dat moeders met niet-allergi- sche kinderen van één jaar meer koemelk hadden gedronken, dan moeders van kinderen in dezelfde leeftijd die wel allergisch waren. ‘Hoewel het verband duidelijk te leggen was, is het natuurlijk niet zo dat melk drinken tijdens borstvoe- ding als algemeen geneesmiddel moet worden aangeraden’, volgens de onderzoekers. ‘Er zijn heel veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat een baby allergisch wordt. Maar moeders moeten koemelk ook niet laten staan, zoals momenteel de trend bij jonge moeders is. De reden dat melk een positief effect heeft, zou kunnen zijn dat het stoffen bevat die het immuunsysteem op de goede manier stimuleren. Een vervolgstudie staat nu gepland om de kinderen opnieuw te onderzoeken als ze vier jaar zijn.’ > www.sciencedaily.com , december 2020 zouden zo sneller toepasbaar en beschikbaar zijn voor patiënten. Ruinemans-Koerts gaat zich onder andere bezig houden met toepassin- gen van nieuwe diagnostische methoden. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling in de diagnostiek is de BAT-test die door Rijnstate in samenwerking met de WUR is ontwikkeld. Bij deze Basofiele Activatie Test (BAT) wordt het voedingsmiddel toegevoegd aan een beetje bloed van de patiënt. ‘De BAT-test heeft een hoge mate van betrouwbaarheid en is veel minder belastend en goedkoper voor een patiënt dan de traditionele provoca- tietest’, aldus hoogleraar Huub Savelkoul. Wil je meer weten over BAT? Janneke Ruinemans-Koerts vertelde hierover op een Familiedag van de Stichting Voedselallergie. Een interviewmet haar staat in Allergie & Voeding 1-2020, voor leden in te zien op www.voedselallergie.nl (wel even inloggen). > www.wur.nl, februari 2021 Terugroepacties in 2020: vooral soja, melk en ei Terugroepacties van producten waarmee wat aan de hand is… je ziet ze regelmatig voorbij komen. Vorig jaar ging het om 108 producten; 57 keer betrof het ‘allergenenrecalls’. Vrijwel alle veertien wettelijke allergenen zijn betrokken geweest bij één of meerdere terugroepacties. Alleen voor lupine en weekdieren zijn geen producten uit de schappen gehaald. Er is een duidelijke top 3 van allergenen. Van de 57 recalls vormden 36 een risico voor consu- menten met een allergie voor soja, melk en ei. Dit is een groot verschil met 2019. Meldingen voor soja en ei kwamen in dat jaar weinig voor. In veertien gevallen zijn meerdere allergenen niet juist vermeld op de verpakking. Dit heeft altijd te maken met het verwisselen van etiket of product. Het is opvallend dat de allergenenrecalls voorkomen in allerlei productsoorten, van zoet tot hartig en van plantaardig tot dierlijk. > www.allergenenconsultancy.nl, januari 2021

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=