Allergie en voeding 2020-4

19 < Vooraf - Bladerdeegkerstboom met pesto Een paar jaar geleden kwamen we dit recept tegen op Pinterest en sindsdien is het een kerst- favoriet. Deze bladerdeeg-kerstboom steelt sowieso de show en is héél lekker als starter voor- dat het feestmaal gaat beginnen. Iedereen kan er gewoon een takje aftrekken. Benodigdheden • 45 g pijnboompitten • 2 bakjes verse basilicum (à 15 g) • 2 teentjes knoflook • olijfolie • 2 rollen bladerdeeg van 40 bij 24 cm (AH bladerdeeg vers) Bereiding • Rooster de pijnboompitten licht in een droge koekenpan en verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Haal dan de blaadjes van de basilicumtakjes af en rasp of pers de knoflook. Doe de knoflook en de basilicum met de pijnboompitten in een keukenmachine. Voeg steeds een scheutje olijfolie toe en mix, tot de pesto mooi dun en smeerbaar is. • Rol één van de plakken bladerdeeg uit en laat het meegeleverde bakpapier eronder liggen. Teken met een mes lichtjes op het bladerdeeg de contouren van een kerstboom (een langwerpige driehoek, met een vierkant eronder als boomstam). Snijd de overtollige stukjes weg uit het bladerdeeg. Smeer de kerstboom in met het grootste gedeelte van de pesto (bewaar een klein beetje voor de bovenkant). • Rol de andere plak bladerdeeg uit en leg hem precies over de uitgesneden en ingesmeerde onderste laag. Keer de twee plakken gezamenlijk om en snijd de tweede plak langs de contouren van de eerste plak af. • Teken in het midden van de kerstboom voorzichtig met een mes de stam. Snijd aan weerszijde van de stam stroken van 2 cm breed in het deeg, tot ongeveer 5 cm van de top. Deze ‘takken’ draai je voorzichtig in mooie krullen. • Smeer de bovenkant van de kerstboom in met het restant van de pesto. Bak de kerstboom 15 minuten in de voorverwarmde oven. Hij is daarna zowel koud als warm lekker! Tip 1 Wil je liever een zoete bladerdeegkerstboom als toetje? Vervang dan de pesto door een mix van honing, kaneel en gehakte zonnebloempitten. Tip 2 Wanneer je geen pitten verdraagt: laat deze weg. Je kunt voor extra smaak dan eventueel wat geraspte (zuivelvrije) kaas of bijvoorbeeld reepjes ham toevoegen aan de hartige variant, of wat gehakte chocolade aan de zoete. Experimenteer naar eigen mogelijkheid! Tip 3 Wanneer je glutenvrij bladerdeeg gebruikt, raden we je aan om meerdere eenpersoons versies te maken van twee plakjes bladerdeeg op elkaar. Ook kun je in plaats van een kerstboom een ster als figuur maken. Voorgerecht - Gevulde portobello Deze gevulde portobello is een verrassend licht en lekker voorgerecht (en ook perfect voor vegetariërs en veganisten). Vanwege onze melkallergie hebben wij vegan strooikaas gebruikt, maar je kunt het ook met oude kaas of geitenkaas maken. Benodigdheden • 4 grote portobello’s • peper en zout naar smaak • 70 g Violife Vegan Mozarella • 2 eetlepels olie • 12 zongedroogde tomaatjes op olie • ev. pijnboom- of zonnebloempitten als garnering

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=