Allergie en voeding 2020-4

> 4 Allergie & voeding december 2020 Het begon met een vraag op Facebook: ‘Ik ben op zoek naar een diëtist die mij met een nikkelarm dieet kan helpen, bij wie kan ik terecht?’ Nietsvermoedend doe ik een navraag- rondje. Daar begint een lang verhaal. Want het wordt al snel duidelijk dat nikkelarme diëten en allergie voor nikkel in voeding in Nederland omstreden zijn. ‘Nikkelcontactallergie wordt algemeen erkend, maar een voedselallergie niet’, is het antwoord van diëtist Sacha Visser. Ook onze voorzitter Erna Botjes reageert behoedzaam: ‘In wereldwijd onderzoek is geen echt effect aangetoond.’ Toch zijn er op internet verhalen te vinden van mensen die naar eigen zeggen sterk reageren op nikkel in voedingsmiddelen zoals cacao, noten en peulvruchten. Het Voedingscentrum besteedt een pagina in haar online encyclopedie aan het onderwerp. Daar staat: ‘Wanneer bij een contact- allergie voor nikkel de ingestelde therapie onvol- doende resultaat heeft, kan het zinvol zijn om de inname van nikkel via de voeding te beperken.’ Hoe komt het dat het Voedingscentrum dat zegt, maar experts er sterk aan twijfelen? Ik besluit er dieper in te duiken. De ene kant: last van nikkel in voeding In Nederland is nikkelallergie in combinatie met voedselovergevoeligheid vrij onbekend. Maar in andere landen, zoals Italië en de Verenigde Staten, is meer informatie te vinden, zowel op het internet als in ziekenhuizen. Patiënten die zich daar met klachten presenteren en een diag- nosedieet volgen, krijgen al gauw het etiket Systemisch Nikkel Allergie Syndroom (SNAS). Systemisch betekent: klachten verspreid door het hele lichaam. De klachten van SNAS worden vaak omschreven als vergelijkbaar met die van een contactallergie voor nikkel: eczeem, netelroos en verdere huid- klachten. Een deel van de patiënten heeft daar- naast ook last van buikpijn, luchtwegproblemen of vermoeidheid. Nikkel zit in de meeste ingrediënten van ons dagelijks dieet, maar komt in sommige voedings- middelen meer voor dan in andere. De hoeveel- heid nikkel die je binnenkrijgt door voeding kan per dag sterk variëren, afhankelijk van het product, de bereidingswijze en het seizoen. Het is bijna onmogelijk precies te meten hoeveel nikkel iemand consumeert. Naar men zegt heeft elke patiënt ‘een andere nikkeltolerantie’ en is het te volgen dieet per persoon verschillend. Geen afdoend bewijs voor klachten door het hele lichaam Nikkel in voeding: betwiste voedselovergevoeligheid onder de loep Nikkel is een metaal dat veel wordt gebruikt: in staal, in sieraden, in oplaadbare batterijen, euromunten en gereedschap. Het is handig, want het roest niet snel; maar ook venijnig, want veel mensen krijgen last van roodheid, blaasjes en jeuk door contact tussen nikkel en de huid. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan een miljoen mensen met een contactallergie voor nikkel. En nikkel zit niet alleen in gebruiksvoorwerpen: in kleine hoeveelheden komt het ook voor in ons eten en ons leidingwater. Sommige patiënten met een nikkelallergie zijn overtuigd dat ze overgevoelig zijn voor nikkel in hun eten en volgen daarom een dieet. Heeft dat zin? Groenten Asperge, broccoli, artisjokken, wortels, kool, bloemkool, ui, venkel, paddenstoelen, sla, tomaat, rucola, selderij, spinazie, spruitjes Fruit Abrikozen, ananas, watermeloen, avocado, kersen, vijgen, bessen, kiwi, pruimen, druiven Kruiden en dressings Laurier, basilicum, marjoraan, peterselie, ketchup, koolzaadolie, mosterd Granen Volkorenproducten, boekweit, gerst, mais, mout, rogge Peulvruchten Linzen, erwten, bonen, pinda’s Zeevruchten en vis Kabeljauw, schelpdieren, zalm, octopus, inktvis, schol Zoetigheid Chocolade (cacao), drop Noten Alle noten Dranken Thee Nikkel in voedingsmiddelen Deze voedingsmiddelen bevatten relatief veel nikkel Aangepast van: Ricciardi et al., International Journal of Immunopathalogy and Pharmacology, Vol. 27, 2014) Ondanks de wetenschappelijke twijfel ziet Rustemeyer af en toe patiënten in de praktijk die aantoonbaar baat hebben bij een nikkelbeperkt dieet

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=