Allergie en voeding 2020-4

> 2 Allergie & voeding december 2020 Nikkel in voeding Allergie voeding In dit nummer 4 // 2020 2 Van het bestuur Het etiket… laat er alsjeblieft snel Europese wetgeving komen 4 Nikkel in voeding Geen afdoend bewijs voor klachten door het hele lichaam 7 Van twee kanten Winterse feestdagen 8 Kort nieuws 10 Brood, daar zit wat in… En kan een hoop gedoe geven 11 Brood… wat zit er eigenlijk in? En wat staat op het etiket? 4 Eenzame tijden, ook voor Vlielandse meiden. Inmiddels is voor de stichting (onbetaald) wer- ken al acht maanden alleen online uren maken. Sommige weken zijn zeker intensief door congressen en bijscholingen. Dan zit je wel vier volle dagen naar je scherm te kijken, variërend van de Covid-nascholing van de EMA (European Medicine Agency), nieuwe risico’s monitoring via de EFSA (European Food Safety Authority) en natuurlijk alle nascholin- gen van de EFA (Europese koepel van patiën- tenorganisaties voor allergie en luchtwegziek- ten). Het werkt, het werkt efficiënt, het werkt kil. Je sociale hart, je sociale invulling, het voelt zo kaal. Het etiket… laat er alsjeblieft Ook nieuwe onderzoeken staan op stapel. Voedselprovocaties waren altijd de gouden standaard. Misschien zijn ze zilver. Wellicht kan de open provocatie (je ziet wat je eet) toch meer worden ingezet. Is er meer thuis moge- lijk? Kun je met bloedonderzoek (BAT) bijvoor- beeld bij koemelkallergie al een voorspelling doen? Er zijn keigoede allergiecentra in Nederland. En ze kijken naar andere mogelijk- heden. We denken mee! Een pijndossier blijft de etikettering. De Nederlandse overheid is al redelijk verguisd door nare feiten. Maar ook wij lopen daar tegenaan. Brieven worden niet beantwoord,

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=