Allergie en voeding 2019-1

7 < Verdere aanbevelingen 1) ‘Er zijn verschillende aanwijzingen dat voedingsmiddelen ontstekingsbevorderend of ontstekingsremmend kunnen werken. Dat is bijvoorbeeld gebleken uit een onderzoek van de Columbia Universiteit (VS), niet naar voed- selallergieën, maar met oog op hart- en vaat- ziekten en allerlei andere ontstekingsziekten, inclusief astma. Daarin staat onder andere dat een aantal voedingsmiddelen beschermend werkt, zoals omega-3-vetten, en ook de gezonde producten die eerder zijn genoemd.’ 2) ‘Ook bestaat er een stelling die zegt dat we meer gefermenteerd voedsel en meer micro- organismen moeten eten. We eten te ‘schoon’. Wij hopen onderzoek te kunnen doen naar het eten van verse en gefermenteerde producten, zoals yoghurt, zuurkool, olijven, maar ook verse producten zoals groente en fruit. Deze levensmiddelen zorgen ervoor dat je immuunsysteem in contact komt met die goede bacteriën. Zo krijg je allerlei micro- organismen binnen. Als je altijd schoon eet, nooit een restje bewaart en alles uit blik eet, Berber Vlieg krijg je weinig bacteriën en weinig schimmel binnen; dat maakt veel uit voor je immuun- systeem.’ 3) ‘Te veel en onnodig weglaten is niet handig. Bij jonge kinderen kun je een probleem creëren doordat je de smaakontwikkeling en de ontwik- keling van de mondmotoriek vertraagt. Kinderen accepteren daardoor nieuwe smaken niet goed. Ook activeer je de ontwikkeling van de darm- microben niet goed. Probeer daarom niet te veel producten onnodig te elimineren uit hun dieet.’ 4) ‘Daarnaast is het aan te raden om zo min mogelijk sterk bewerkte producten te eten. Wat is daar precies slecht aan? Sowieso zit er vaak verkeerd vet in, te veel suiker, te veel zout en te weinig voedingsstoffen. Dat is niet goed voor je microbiota en je immuunsysteem. Verder is het mogelijk dat deze producten, door het hoge verhitten, veel zogeheten AGE’s bevatten. Dit zijn verbindingen die vermoedelijk slecht zijn voor het chronische ontstekings- proces.’ (AGE staat voor Advanced Glycation End products. Dit zijn de producten van de zogenoemde Maillard-reactie, chemische verbinding tussen suikers en eiwitten of suikers en vetten.) Tot slot ‘Al het bovenstaande zegt iets over ontwikke- lingen die momenteel gaande zijn binnen het onderzoek naar voedselallergieën, maar we hebben nog veel meer onderzoek nodig. Ik hoop in de toekomst zelf daaraan te kunnen bijdragen en aan te kunnen tonen dat goede voeding wezenlijk bijdraagt aan de preventie en behande- ling van allergie. Er lopen diverse studies, we zijn er hard mee bezig.’ Yolande Tump // foto Barbara Pedroli ‘Er zijn aanwijzingen dat voedingsmiddelen ontstekingsbevorderend of ontstekingsremmend kunnen werken’

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=