Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Als moeder van een allergische zoon, fervent kookliefhebber en culinair redacteur bij Allergie en Voeding, heb ik in de loop der jaren veel ervaring in de dieetkeuken opgedaan. De recepten die ik op deze pagina deel zijn allemaal en zonder uitzondering VRIJ van KOEMELK, KIPPENEI, PINDA, NOTEN, PITTEN en ZADEN en SCHAAL- en SCHELPDIEREN. Daarnaast zijn veel recepten vrij van SOJA (zie de aparte verzamelcategorie 'Sojavrije lekkernijen' voor desserts, gebak en brood). Waar mogelijk geef ik alternatieven voor andere allergenen. En ze zijn - tenzij anders vermeld -  voor 4 personen.

Over het gebruik van producten:
Blijf opletten! Na een poosje weet je zo’n beetje alle producten die in je dieet passen blindelings te vinden, maar het blijft altijd noodzakelijk om waakzaam te zijn, aangezien fabrikanten hun receptuur van tijd tot tijd veranderen. Lees dus regelmatig de ingrediëntendeclaraties op de verpakkingen na. Bij de producten die ik zelf (en dus ook in mijn recepten hier) gebruik, laat ik al jaren, in overleg met de allergoloog, de opmerking ‘kan sporen bevatten van…’ links liggen. Mag of wil jij dit niet, kijk dan zelf goed de verpakking van alle producten na op dergelijke kreten, of bestel een merkartikelenlijst bij het Voedingscentrum. Bedenk wel dat ook de informatie op deze jaarlijks uitgegeven lijst tussentijds verouderd kan raken. Blijf dus zelf controleren!

TIP: In de webwinkel van oa AH en Jumbo vind je per product de ingrediënten en allergenen. Kijk ook eens op onze Pinterest-pagina voor handige en lekkere producten. Benieuwd welke margarine, chocolade, kaas en (slag)room in jouw dieet passen? Je leest het hier onder!

Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
20887 Hits
0 reacties

Suikerbrood (met of zonder cranberry's)

Suikerbrood (met of zonder cranberry's)

150 gram diepvriescranberry’s
250 gram bloem
1 zakje gist
halve theelepel zout
rasp van 1 sinaasappel 
0,5 dl sap van sinaasappel
1 dl rijst- of sojamelk
15 gram vloeibare margarine
olie om in te vetten
150 gram suikerklontjes
1-2 eetlepels witte basterdsuiker
1 theelepel kaneel

In het suikerbrood van supermarkt of bakker zit vaak melk of weipoeder verwerkt. Gelukkig is deze lekkernij goed zelf te maken. Speciaal voor december heb ik hem wat opgeleukt, met diepvriescranberry’s. Voor een recht-toe-recht-aan-suikerbrood – ook heel lekker – laat je cranberry’s, sinaasappelschil en sinaasappelsap gewoon weg. Gebruik dan 150 ml plantaardige melk, in plaats van 100 ml. Je maakt hem in een gewone, doorsnee cakevorm van ca 25 cm.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
234 Hits
0 reacties

Haringtartaar met appel

Haringtartaar met appel

Voor 6-8 personen:
1 zoute haring
derde tot halve rode appel*
kneepje citroensap
half sjalotje
1 eetlepel goede olijfolie
peper
8 plukjes (tuin)kers



De Sint is nog maar amper vertrokken of de voorbereidingen voor Kerst komen alweer langzaam op gang. Daarom alvast een feestelijk hapje van gezoute haring met friszure appel. *Appelallergie?
Mensen met een milde appelallergie kunnen vaak probleemloos de speciaal gekweekte ‘hypoallergene’ appelsoorten Santana en Elise eten. Begin niet met een hele appel in een keer, maar probeer het eerst rustig uit, volgens het introductieschema op onze website.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
163 Hits
0 reacties

Speculoostaartjes met vanilleroom

Speculoostaartjes met vanilleroom

Voor 12 stuks:
225 gram bloem
snuf zout
125 ml vloeibare margarine
275 gram speculoospasta*
half pakje dr. Oetker Kookpudding Vanille
125 ml soja- of rijstcuisine  
125 ml plantaardige melk
30 gram witte, melk of pure chocolade
1 eetlepel speculoospasta (25 gram)

Een verslavend lekker taartje maak je met speculoospasta door het deeg. Ze zijn zo lekker, dat wij - gulzigaards - hier steeds geneigd zijn om er twee achter elkaar te eten, maar dat valt eigenlijk net te zwaar... Met decoratieprikkers van bijvoorbeeld de Hema, maak je de taartjes helemaal Sinterklazig. Je hebt een blik voor 12 muffins nodig, en een klein (simpel Frans wijn)glas, als Duralex. *Prettig genoeg is er naast speculoospasta met, ook een variant zonder soja verkrijgbaar. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
316 Hits
0 reacties

Smaakmaker voor stamppot en sauzen

Smaakmaker voor stamppot en sauzen

1 liter water
1 ui met schil en al
1 stengel bleekselderij
1 prei, met groen
takje verse tijm
1 laurierblad
6 zwarte peperkorrels, geplet
zout
eventueel:
stukje citroenschil
1 tomaat, stukje wortel

Soms is een allergie zo heftig dat je zelfs geen bouillonblokjes kunt gebruiken. Maar hoe krijg je een stamppot lekker als melk ook nog eens taboe is? En hoe maak je van braadvet lekkere jus, met enkel water en zout? De oplossing is eigenlijk best simpel. Maak sterk ingekookte bouillonijsblokjes! W
at water en een blokje per persoon bij braadvocht geeft jus met een volle smaak. Zet boerenkool op met vier blokjes, voeg bij het stampen wat margarine of olie toe en het resultaat is een fijne, volle smaak. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
847 Hits
0 reacties

Speculaas-boterkoek

Speculaas-boterkoek

olie om in te vetten
275 gram bloem
250 gram harde margarine*
op kamertemperatuur
140 gram suiker
kwart theelepel zout
10 gram koek-/speculaaskruiden
evt. wat citroenrasp of -sap
Schuddebuikjes (Bolletje) of
kruidnoten ter garnering

Morgen is Sinterklaas weer in het land. Een mooi moment om deze gouwe ouwe weer eens te bakken! De aanwijzingen vind je hier
*Koemelkvrije geharde margarines: Wajang en AH Planten. Heb je een soja-allergie? De spoortjes soja in de lecithine geven zelfs bij 95 procent van de meest allergische mensen – die op heel kleine hoeveelheid reageren – geen enkele klacht. Hoogstwaarschijnlijk kun je deze margarines dus gewoon gebruiken.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
484 Hits
0 reacties

Volkoren pompoen-kaneelslakken

Volkoren pompoen-kaneelslakken

(ca 14 stuks)
Voor het deeg:
500 gam volkorenbloem*
zakje gedroogde gist (7 gr)
halve theelepel zout
1 flinke eetlepel witte basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
20 gram vloeibare margarine
350 gram pompoenpuree*
evt. 1 theelepel vanille-extract
50 ml plantaardige melk
(voor vulling: zie onder)

Heerlijke herfstbroodjes, voor ontbijt, lunch of zomaar voor bij de koffie. *Deze keer gebruikte ik de groene kabocha, ofwel Japanse pompoen. Deze is zoetig en de smaak neigt wat naar kastanje. Ik bereidde de puree als hier beschreven, maar met een kommetje water op de bodem van de oven en in 55 minuten ipv 45-50. De schil is vrij stevig, zodat het gegaarde vruchtvlees zich daar met een lepel gemakkelijk uit laat scheppen.

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
462 Hits
0 reacties

Kruidige wortelsoep

Kruidige wortelsoep

800 gram winterwortels
1 ui
1 knoflookteen
verse gemberwortel
3 eetlepels olie
forse theelepel kerriepoeder* 
1 eetlepel bloem
1 liter kippenbouillon
citroen (voor de schil)
paar kneepjes cuisine
vers gemalen peper

Een verwarmend soepje, boordevol vitaminen. Lekker na een lange uitwaai-wandeling, of gewoon, bij de lunch. *Kerriepoeder kent vele samenstellingen (zie daarvoor de verpakkingen), maar het bevat meestal: gember, (djahé), kardemomkoriander (ketoembar), kruidnagel (tjenkeh), kummel (karwij), kurkumakomijn (djinten) en zwarte peper. Verdraag je een ingrediënt niet, dan kun je ook je eigen mengsel samenstellen. Op internet vind je veel suggesties.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
250 Hits
0 reacties

Haverkoekjes voor Halloween

Haverkoekjes voor Halloween

Voor twee bakplaten:
300 gram havermout
150 gram koude geharde margarine
75 gram suiker
3 zakjes vanillesuiker
snuf zout
1,5 eetlepel plantaardige melk
chocolade of glazuur
  naar keuze om te dippen


Gewone zandkoekjes zijn - ook zonder koemelk en ei - makkelijk te maken: men neme 1 deel suiker, 2 delen margarine en 3 delen bloem en volgt het (overal te vinden) standaard recept. Wanneer je geen tarwe verdraagt (of gewoon wat afwisseling wilt), zijn ze ook met haver te bereiden. Let er voor een glutenvrij dieet wel op dat je glutenvrije (dus onbesmette) haver neemt. Dit staat op de verpakking aangeduid. Haver geeft net wat etra smaak, ook mooi meegenomen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
342 Hits
0 reacties

Appeltaart in een glaasje

Appeltaart in een glaasje

600 gram appelblokjes
   (zonder schil/klokhuis)
kneep citroensap
1 theelepel kaneel
evt. suiker naar smaak
8 biscuitjes*
1 pakje opklopbare room 
1 zakje Klopfix slagroomversteviger



Trek in iets lekkers, maar geen zin in bakken? Dan kun je deze appeltaart in een glas eens proberen. Lekker als toetje, of als feestelijk tussendoortje bij de koffie. Het is weer appeltijd en ook de hypo-allergene varianten (Santana en Elise) zijn weer volop verkrijgbaar. Vaak verdraag je sowieso met een appelallergie wel gekookte appel. Moet voor de meesten geen probleem zijn dus. 

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
1372 Hits
0 reacties

Tijgerkoek

Tijgerkoek

chocotopping
250 gram banaanvruchtvlees
250 gram bloem*
250 gram suiker
2 theelepels baksoda 
kwart theelepel zout
180 ml soja- of rijstmelk
1,5  theelepel (appelcider)azijn
60 ml rijst- of zonnebloemolie
1 theelepel vanille extract (of het merg van 1 stokje)

Deze week een Persoonlijke Favoriet op herhaling: Tijgerkoek. Makkelijk en snel te maken en hij stelt nooit teleur! *
Glutenvrij? Neem havermout - let goed op of op de verpakking 'glutenvrij' gegarandeerd wordt -, blender deze tot meel in een keukenmachine en gebruik in plaats van tarwebloem. De structuur zal wat anders zijn, en de koek zal iets minder rijzen, maar de smaak is prima! Hoe je de cake/koek (inclusief chocotopping) bereidt, lees je hier. Dat kan overigens dus ook sojavrij.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
346 Hits
0 reacties

Citrus geleitjes

Citrus geleitjes

Voor 2 x 8 partjes:
ca 3 citroenen (140 ml sap)
ca 3 flinke mandarijnen (140 ml sap)
8 eetlepels suiker
4 blaadjes gelatine
5 kruidnagels
half kaneelstokje




Deze geleitjes zijn mooi van kleur en heerlijk fris. De citroenvariant is een echte
teaser, net-te-verdragen-zuur, de mandarijn- heeft een heeft warm tintje door de smaak van specerijen. Lekker als alternatief voor een snoepje, maar ook leuk als onderdeel van een dessert. Wat niet in de schil past kun je overigens in een bakje doen en, eenmaal afgekoeld en opgestijfd, in blokjes snijden om zo op te snoepen. Maak ze een dag van tevoren. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
260 Hits
0 reacties

Aardappel-broccoli kroketjes

Aardappel-broccoli kroketjes

Circa 21 stuks:
600 gram kruimige aardappelen
350 gram broccoliroosjes 
6 halve zongedroogde tomaten op olie
halve theelepel zout
half zakje ‘Hot krokantjes’ (à 150 gram, AH)





Veel kleintjes kennen een dwarse periode, waarin alles wat naar groente riekt geweigerd wordt. Heel slim is het dan om groenten in een gerecht te verstoppen. Zoals in deze kroketjes, die ze met de hand kunnen eten en die eerlijk gezegd voor niemand een straf zijn. De stukjes gedroogde tomaat geven een extra kick. Vervang deze eventueel door twee eetlepels kappertjes, of simpelweg wat geraspte nootmuskaat. De korst wordt nooit zo knapperig als bij kroketjes uit de winkel, maar de smaak is er niet minder om.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
165 Hits
0 reacties

Zachte witte bolletjes

Zachte witte bolletjes

500 gram bloem 
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
2 theelepels zout
1 eetlepel witte basterdsuiker
40 gram margarine (op kamertemperatuur)
250 ml lauw water




Zachte witte bolletjes zonder toevoeging van melk- (of wei)poeder, nog steeds heb ik ze niet gevonden in de winkel. Daarom mijn recept om ze zelf te bakken, op herhaling. Ze zijn weliswaar niet zo extreem sponzig als die van de supermarkt of bakker, maar wel knapperkorst-vrij en zeker ook lekker. Met wat margarine en rietsuiker erop doen ze denken aan beschuitbol. Dus, iedereen die geen koemelksporen verdraagt en graag ook eens in zo’n fijn zacht broodje wil happen: klik hier voor het recept...

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
740 Hits
0 reacties

Polenta-pompoenbrood

Polenta-pompoenbrood

375 ml polenta (maisgries)
125 ml volkoren meel
1 theelepel baksoda
kwart theelepel zout
1 theelepel kaneel
300 ml plantaardige melk
50 ml zonnebloemolie
80 ml ahornsiroop
1 theelepel azijn 
250 ml pompoenpuree*


Het is, als ik zo eens naar buiten kijk, prima weer voor het eerste pompoenrecept van dit jaar. Daarom wat lekkers voor de lunch, op basis van mais (en een beetje tarwe). Deze kruising tussen brood en cake is snel gemaakt, als je de pompoenpuree eenmaal klaar hebt. Met 250 ml geprakte banaan - in plaats van de pompoen - lukt het ook prima, die twee zijn veelal uitwisselbaar, maar dan is de prachtige goudgele kleur iets minder intens.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
419 Hits
0 reacties

'Sachertorte'

'Sachertorte'

200 gram geharde margarine*
200 gram suiker
300 gram bloem
60 gram custardpoeder
60 gram cacao, snufje zout
3 theelepels bakpoeder
250 ml spa rood
5 – 6 eetlepels abrikozenjam
200 gram pure chocolade
1,5 eetlepel vloeibare margarine
40 gram poedersuiker

De herfst heeft nu echt toegeslagen. Wellicht vindt een aantal van jullie troost in deze heerlijke ei- en zuivelvrije variant op de beroemde Weense Sachertaart. Typerend is het dunne laagje abrikozenjam binnenin en natuurlijk het chocoladeglazuur aan de buitenzijde. De cake brokkelt ietwat wat bij het eten, maar de smaak is echt fantastisch. Een must voor de chocoholic! Maak hem een dag van tevoren, zodat het glazuur goed kan drogen.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
802 Hits
0 reacties

Noodle bowl

Noodle bowl

per persoon
1 portie noedels* (droog 75 - 90 gr.)
400 ml bouillon** 
minstens 4 soorten groenten***
  (ongeveer een handvol van elk)
 smaakmakers naar keuze****
evt. wat kip, rundvlees




In Zweden is het goed toeven met een allergie voor melk, ei (en zelfs noten). Naast een verslaving aan de Cornetto-achtige Choice ijsjes van GB (bij ons bekend als Ola, maar helaas hier niet verkrijgbaar), zijn we in twee weken tijd verslingerd geraakt aan de Japans georienteerde 'bowls' die in alles soorten en maten in eettentjes worden aangeboden. Gezond, echt heerlijk en zelf samen te stellen door de ingrediënten aan te wijzen aan de counter. Ideaal dus om de touwtjes in handen te houden.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
330 Hits
0 reacties

Tweekleuren klavertjes

Tweekleuren klavertjes

Voor 1,5 - 2 bakplaten:
300 gram tarwebloem
200 gram koude geharde margarine
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
2 afgestreken eetlepels cacaopoeder
    óf: 2 flinke theelepels matcha
klein scheutje plantaardige melk



Wie kent deze schattige klaverkoekjes niet, al is het maar uit een ver verleden? Bijna iedereen die ik het vraag antwoordt meteen: 'Jaaa! Ik at ze altijd om en om: een brokje chocola en een brokje vanille'. Ik vermoed dat ze nog steeds in de winkel te koop zijn, maar helaas met melk en ei in de receptuur. Gelukkig zijn ze niet moeilijk zelf te bakken. En verdraag je geen cacao, dan zijn ze ook mooi en lekker wanneer je die vervangt door (een betere kwaliteit) matchatheepoeder voor een groen-wit resultaat!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
380 Hits
0 reacties

Makkelijke kabeljauw met tapenade

Makkelijke kabeljauw met tapenade

halve citroen
400 gram diepvrieskabeljauwfilet
  (van die geperste blokken)
40 gram groene olijven zonder pit
2 eetlepels basilicumpasta
1 dessertlepel kappertjes
beetje goede olijfolie
verse basilicum ter garnering


Ken je Iglo's Fishcuisine? Van die diepvriesvis met een kruiden- of groentelaagje die je, hup, uit de diepvries, in de oven kunt zetten. Maar helaas wat mij betreft veel te zout, met een vaak kunstmatig smaakje. En meestal bereid met kaas. Of tomaten... Heel makkelijk maak je een eigen variant. Het recept van deze vis met groene tapenade dient vooral ter inspiratie. Gebruik wat je mag eten - zongedroogde tomaatjes zijn bijvoorbeeld ook heel lekker - en kruid naar eigen smaak. 

Getagged in:
Vis
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
299 Hits
0 reacties

Piña Colada voor milde kokosallergie

Piña Colada voor milde kokosallergie

Per persoon:
60 ml Malibu Kokos Rum*
100 gram zijdentofu
100 ml ananassap
ca 4 ijsklontjes






Heel af en toe vind ik het stiekem best lekker, zo'n tropische zoete romige cocktail. Bij kokosallergie is de originele pina colada geen optie. Je kunt hem gelukkig wel benaderen. Door in plaats van kokosroom zijdentofu te gebruiken bijvoorbeeld. In de blender, of - zoals ik deed - met de staafmixer, geeft dat een heel mooi smooth resultaat. De kokossmaak haal je dan uit Malibu Kokos Rum.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
408 Hits
0 reacties

Focaccia met Italiaanse kruiden

Focaccia met Italiaanse kruiden

Brood:
500 gram bloem
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel zout
2,5 eetlepel goede olijfolie
300 ml lauw water
Topping:
2 eetlepels goede olijfolie
flinke theelepel gedroogde Italiaanse kruiden

Focaccia is een plat taliaans brood dat zijn specifieke volle smaak vooral dankt aan de olijfolie. Neem daarom een echt lekkere olie, van goede kwaliteit. Je kunt het brood op allerlei manieren afwerken, met olijven, uiringen, zeezout of gedroofde tomaten bovenop bijvoorbeeld, maar ik hou het simpel met enkel wat Italiaanse kruiden. Neem eventueel een eigen mengsel dat je goed verdraagt. Het brood is heerlijk om bij salades, picknick en bijvoorbeeld barbecue te eten, en je dept er sauzen en dressings ook nog eens makkelijk mee op. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
638 Hits
0 reacties

Mediterrane venkelsalade uit de oven

Mediterrane venkelsalade uit de oven

4 venkelknollen
3 tomaten
50 gram pitloze zwarte olijven
half blikje anjovisfilets
1 dessertlepel kappertjes
1 eetlepel olijfolie
halve citroen + 1,5 eetlepel olijfolie
snufje zout
halve theelepel groene peperkorrels


De zomer is het seizoen voor venkel. Van juni tot ongeveer oktober is de lichtgroene knol van Nederlandse bodem in de winkels verkrijgbaar.  Voor sommigen is de anijzige smaak even wennen. Maar de knol smaakt, in zeer dunne plakjes geschaafd, heerlijk in een gemengde salade. Ook deze mediterraans geïnspireerde schotel, die lauwwarm of op kamertemperatuur wordt gegeten, mag er zijn. Heerlijk bij vis met een stuk goed brood.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
573 Hits
0 reacties

IJsvariaties met Ola Swedish Glace

IJsvariaties met Ola Swedish Glace

1 bak Ola swedisch Glace Vanille
en:
300-350 gram vers mangovruchtvlees
óf:
100 gram extra pure chocolade 
    (80% cacao of meer)





Wie soja verdraagt kan zich tegenwoordig tegoed doen aan roomijs van Ola uit de supermarkt: 
Swedish Glace. Het heeft een heerlijke textuur en op zich een prima smaak. Wat mij betreft heeft dit ijs echter twee nadelen: ik vind het echt te zoet, én er is geen chocoladesmaak. Nu heb ik met wat mengen en mixen beide problemen opgelost, gewoon thuis met een blender. Wie geen soja kan eten: onder Nagerechten vind je diverse soorten fijn roomijs en parfait dat op rijstmelkbasis te bereiden is.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
631 Hits
0 reacties

Petit fours van aardbeiencake

Petit fours van aardbeiencake

Voor de cake:
250 gram verse aardbeien
125 ml zonnebloem- of rijstolie
275 gram bloem
2 eetlepels kikkererwtenmeel + 
     2 eetlepels water
150 gram suiker
zakje vanillesuiker
1 theelepel baksoda

snufje zout
150 ml spa rood

Ook wanneer je allergisch bent voor aardbeien, verdraag je wellicht wel de gekookte variant (zoals jam). In dat geval kun je genieten van deze lekkere cake, die een subtiele, maar onmiskenbare aardbeiensmaak heeft. De cake lijkt op de een of andere manier nooit helemaal gaar te worden, hoe lang ik hem ook bak. Korter bakken met een hogere temperatuur geeft hetzelfde resultaat als langer bakken op een lagere temperatuur. Maar hij wordt altijd met veel genoegen opgegeten...

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
892 Hits
0 reacties

Bulgurbootjes

Bulgurbootjes

Voor ca 12 stuks:
100 gram bulgur
5 lente-uitjes
1 groene chilipeper
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels goede olijfolie
3 eetlepels versgehakte peterselie
3 eetlepels versgehakte munt
zout, peper
kropje little gem- of baby romainesla
4 partjes citroen of limoen

Ik dacht altijd dat bulgur een soort grove couscous was, maar niets is minder waar! Het is weliswaar gemaakt van tarwe, maar heeft veel meer voedingswaarde, omdat het gemaakt is van de hele korrel (en dus volkoren is). Ook nog eens super makkelijk klaar te maken: giet er kokend water bij en laat het een uur staan. Of kook het een minuut of 10 en eet het als rijst, met een lekkere groentesaus. Of als salade. Daar kun je dan ook weer leuke hapjes van maken, zoals deze heerlijk zomerse bootjes.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
634 Hits
0 reacties