Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Als moeder van een allergische zoon, fervent kookliefhebber en culinair redacteur bij Allergie en Voeding, heb ik in de loop der jaren veel ervaring in de dieetkeuken opgedaan. De recepten die ik op deze pagina deel zijn allemaal en zonder uitzondering VRIJ van KOEMELK, KIPPENEI, PINDA, NOTEN, PITTEN en ZADEN en SCHAAL- en SCHELPDIEREN. Daarnaast zijn veel recepten vrij van SOJA (zie de aparte verzamelcategorie 'Sojavrije lekkernijen' voor desserts, gebak en brood). Waar mogelijk geef ik alternatieven voor andere allergenen. En ze zijn - tenzij anders vermeld -  voor 4 personen.

Over het gebruik van producten:
Blijf opletten! Na een poosje weet je zo’n beetje alle producten die in je dieet passen blindelings te vinden, maar het blijft altijd noodzakelijk om waakzaam te zijn, aangezien fabrikanten hun receptuur van tijd tot tijd veranderen. Lees dus regelmatig de ingrediëntendeclaraties op de verpakkingen na. Bij de producten die ik zelf (en dus ook in mijn recepten hier) gebruik, laat ik al jaren, in overleg met de allergoloog, de opmerking ‘kan sporen bevatten van…’ links liggen. Mag of wil jij dit niet, kijk dan zelf goed de verpakking van alle producten na op dergelijke kreten

TIP: In de webwinkel van oa AH en Jumbo vind je per product de ingrediënten en allergenen. Kijk ook eens op onze Pinterest-pagina voor handige en lekkere producten. Benieuwd welke margarine, chocolade, kaas en (slag)room in jouw dieet passen? Je leest het hier onder!

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
26537 Hits

Tacosalade

Tacosalade

Voor de salade:
225 gram granen naar keuze*
1 blik zwarte boontjes à 400 gram
blikje mais à 150 gram
200 gram mini-tomaatjes
1 rode en 1 groene paprika
bosje verse koriander
1 eetlepel jalopeno-peperstukjes uit een potje
1 avocado
1 kropje baby Romaine sla/little gem
dressing en tacorepen: zie onder

Het zomert nog even na, dus een salade gaat er vast wel in. Zoals deze. Ik maak hem zonder vlees, maar je kunt als je wilt 300 gram rundergehakt rul bakken en op het eind toevoegen. Varieer zelf met de ingrediënten naar smaak en dieet. Laat weg wat je niet mag en voeg iets toe wat wel kan, bijvoorbeeld gegaarde champignons en/of courgetteblokjes. Dat geldt ook voor de kruiden in de dressing.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
152 Hits

Zoete vlinders

Zoete vlinders

6 plakjes bladerdeeg
 (bv Koopmans Original)
6 afgestreken eetlepels suiker
1 theelepel kaneel







Het is lang geleden dat ik in Frankrijk was, maar naast de Pain au Chocolat was de Palmier toch wel een van mijn favorieten bij de plaatselijke bakkers. Je kent ze vast wel, van die grote zoete, bros-knapperige bladerdeegvlinders.  In Nederland kennen we natuurlijk de krakeling, die hetzelfde smaakt. Eigenlijk is dit weer zo'n typisch Hollandse versnapering: lekker, maar veel te klein. En waarschijnlijk uitgestanst met een vorm, terwijl de heuse vlinder wat meer ambachtelijke arbeid vereist.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
382 Hits

Meergranencrackers

Meergranencrackers

30 gram witte quinoa
30 gram zwarte quinoa
375 gram viergranenvlokken 
180 ml water
driekwart theelepel zout
5 eetlepels olie naar keuze





Ik ben dol op de rijke smaak van Waldcorncrackers, vol granen, pitten en zaden. Jarenlang ging het met die pitten en zaden helemaal mis bij mijn zoon. Maar niet getreurd! Deze meergranencrackers benaderen de smaak en het mondgevoel van de luxe knappertjes erg goed. En wie mag, kan natuurlijk ook experimenteren met 7-granenvlokken, sesam- of maanzaad en diverse lekkere pitten. Een eetlepel Italiaanse kruiden geeft ookeen leuke variatie. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
233 Hits

Witte chocolade-matchamousse

Witte chocolade-matchamousse

100 gram witte chocolade 
1 pakje plantaardige slagroom
1,5 - 2 eetlepels matchapoeder +
   wat extra ter garnering
evt: 1 theelepel sinaasappelrasp 






Een heerlijk verwentoetje met een subtiele theesmaak, met maar 4 ingrediënten. De sinaasappelrasp is daarbij bovendien niet per se nodig, maar maakt het geheel iets frisser. Witte chocolade bevat geen cacao-eiwit en is dus te gebruiken bij cacao-allergie. Ik gebruik hier de gluten- en melkvrije 'Witte Schakalode' (verkrijgbaar bij oa Veggie4u.nl): niet van echt te onderscheiden! Wil je ook nog sojavrij, neem dan bijvoorbeeld een reep van Bonvita, verkrijgbaar in de natuurvoedings(web)winkel.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
334 Hits

Oosterse visbouillon met kabeljauw

Oosterse visbouillon met kabeljauw

1 pot visfond* 
5,5 dl water
1 dl droge witte wijn
1 flinke theelepel ume(boshi)pasta 
halve theelepel kurkuma
1 kruidenbouillontablet
     (of zout en peper naar smaak)
250 gram kabeljauw
4 flinterdunne schijfjes citroen
1 flinke eetlepel vers gehakte bieslook


Deze mooie gele soep krijgt een oosters tintje door de toevoeging van umeboshipasta, een geweldige vervanger voor de veelgebruikte sojasaus, wanneer je geen soja verdraagt. De zout-zure pasta, gemaakt van Japanse abrikoos, shisobladeren en zeezout, geeft gerechten de vijfde smaakdimensie: umami. Kurkuma zocht voor een mooi (zomers) kleurtje. * De visfond van Jumbo bevat - anders dan die van bv AH - geen selderij en geen schaal- en schelpdieren.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
246 Hits

Druiventaart met gele room (maar zonder tarwe)

Druiventaart met gele room (maar zonder tarwe)

200 gram havermeel
45 gram maizena*
70 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
100 gram koude(!) harde margarine
25 ml koud water
1 pakje soja- of rijstcuisine
8 gram suiker + 1 zakje vanillesuiker
15 gram custardpoeder**
3 eetlepels plantaardige melk
 pitloze druiven

 Haver is een heerlijke vervanging voor tarwe. Ik gebruikte het om zandtaartdeeg te bereiden. Het heeft nauwelijks meer vocht nodig dan gewone bloem. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je het meel ook heel makkelijk (en goedkoper) zelf van havervlokken of havermout kunt maken, in een blender. Het hier gebruikte meel is echter gegarandeerd glutenvrij. Uiteraard kun je variëren met allerlei verse of blikvruchten naar keuze, als perzik, aardbei, peer en mango. Vul zelf maar in!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
494 Hits

Tofu-feta

Tofu-feta
blok tofu naturel (ca 375 gram, bv AH biologisch)3 eetlepels basilicum-olijfolie2 eetlepels citroensap1 eetlepel gedroogde oregano1 theelepel grof zeezouthalve theelepel zoutversgemalen peper naar smaak1 flinke eetlepel kappertjesOm maar met de deur in huis te vallen: dit idee is niet van mijzelf. Ik kwam het tegen in een kookboek voor veganisten. Maar ik zag meteen de mogelijkheden en vond het belangrijk om hier te delen. Te vaak heb ik recepten ter zijde moeten schuiven omdat feta-kaas buiten ons bereik lag, jullie kennen het gevoel vast wel. En, het gezegde luidt niet voor niks 'Beter goed gejat dan slecht bedacht'. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. En eigenlijk is het zo simpel dat ik niet snap dat ik er zelf niet op gekomen ben. Het is makkelijk te maken en de structuur en smaak komen aardig in de buurt van het echte spul. Even wat voorbereiden, een nachtje of wat...
Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
429 Hits

'Eier'koeken

'Eier'koeken

Voor 5 à 6 stuks:
2 x een MyEy VolEy eivervanging
85 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
100 gram bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
evt snufje kurkuma voor extra kleur
snuf zout
rasp van kwart tot halve citroen



Nooit gedacht dat ik nog eens een eierkoek kon presenteren! Zonder ei, wel te verstaan. Het kan dus met een goede eivervanger. Het product dat ik gebruikte is wat duurder, maar werkt heel goed en heeft ook de kleur én geur van echt ei. Je koopt VolEy onder meer bij vegan webwinkels als
Veggiedeli en Veggie4u. Uiteraard zijn de koeken niet exact hetzelfde als die je in de winkel koopt – ze zijn bijvoorbeeld iets taaier -  maar iedereen die ik er een aanbood herkende er wel degelijk een eierkoek in! En de smaak werd ook gewaardeerd. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
624 Hits

Trifle met aardbeien

Trifle met aardbeien

100 gram bloem
70 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 dl soja- of rijstmelk
0,5 dl zonnebloemolie
10 gram maizena
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda (natrium bicarbonaat)
snufje zout
kwart dl sinaasappel- of aardbeienlikeur
1 pakje opklopbare rijst- of sojaroom*
250 gram aardbeien

Trifle - 'niemendalletje' volgens wikipedia -  is een typisch Engels nagerecht, dat oorspronkelijk bestond uit laagjes met sherry besprenkelde cakestukjes, vruchten en custardvla. Tegenwoordig zijn er vele varianten en  deze vind ik erg lekker: cake met likeur, slagroom en aardbeien. De supersnelle cake die ik ervoor bedacht, is voldoende voor 8 personen, de rest van het recept is voor 4. Je zou de helft van de cake dus in kunnen vriezen voor later gebruik, maar gewoon opsmikkelen is natuurlijk ook een optie.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
54 Hits

Moorse Varkensspiesjes

Moorse Varkensspiesjes

1 theelepel zeezout
2 teentjes knoflook
halve dl olijfolie (geen extra vierge)
1 eetlepel komijnzaad
1theelepel kurkuma 
1 eetlepel paprikapoeder*
halve theelepel chilipoeder
1 theelepel gedroogde oregano
snuf versgemalen peper
500 gram varkensfilet
2 eetlepels vers gehakte peterselie
2 eetlepels citroensap 

Barbecueën kan best een uitdaging zijn wanneer je allergisch bent. Saté bevat soja (in de ketjap), en veel sauzen bevatten pinda, ei, melk of tomaat. Zorg daarom dat je goed gekruid vlees gebruikt, dan zijn sauzen sowieso overbodig. Zoek in de supermarkt of vraag bij de slager naar voor jou geschikte worsten of hamburgers. Breng puur vlees zelf op smaak. Marineer een lamskoteletje met wat olijfolie, verse rozemarijn en gehakte knoflook. Speklapjes, rundvlees en karbonades bestrooi je na het bakken met wat peper en zout.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
232 Hits

Gemarineerde watermeloen (met of zonder room)

Gemarineerde watermeloen (met of zonder room)

Voor de meloen:
1–2 limoenen (50 ml sap, plus evt rasp)
30 gram suiker
wat blaadjes verse munt 
400 gram watermeloen in blokjes
Voor de room, evt.:
half pakje opklopbare plantaardige room
1 zakje Klopfix (slagroomversteviger)

Met deze temperaturen blijf je op zoek naar verkoelende gerechten. Dit is er zo een. ‘Gewone’ meloen is hier in huis verboden, maar watermeloen kan gelukkig wel. Door hem te marineren in limoensiroop en munt wordt de smaak nog frisser! Bereid het gerecht liefst ’s morgens al, zodat de smaken goed door elkaar kunnen trekken. Serveer mét of zonder de geparfumeerde room, de meningen hier in huis zijn verdeeld. Ik vind de toevoeging zelf juist wel lekker!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
329 Hits

Polentafrites

Polentafrites

Voor 3 personen: 
olijfolie om in te vetten
1 liter (niet te zoute!)
groentebouillon
250 gram polenta






Een tijd terug werd mijn man benaderd door een ex-collega, die zich herinnerde dat onze zoon voedselallergie heeft. Inmiddels had ze zelf ook een kind en zojuist was bekend geworden dat hij allergisch is. Naast melk onder andere voor aardappel. Dat zette mij wel even aan het denken. Een kind dat twee vanzelfsprekende lekkernijen, chips en frietjes, niet mag... Dat is echt pech! Gelukkig zijn er in de supermarkt tegenwoordig varianten te koop als groente- en natuurlijk Mexicaanse maistortillachips. Maar frietjes, daar is niet zo gauw vervanging voor.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
435 Hits

Preisalade

Preisalade

3 flinke preien
150 ml bouillon*
4 eetlepels (witte) azijn
2 eetlepels (zonnebloem)olie
versgemalen peper






Probeer prei eens op een andere manier. Verrassend lekker is deze variatie in lichtzure marinade. *Maak de bouillon van 150 ml van het kookvocht en driekwart (runder)bouillonblokje. Of gebruik iets minder vocht met een paar zelfgemaakte bouillonconcentraat-ijsblokjes. Voeg in dat geval zout naar smaak toe. De salade mag niet flauw zijn...

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
90 Hits

Clafoutis met/zonder tarwe

Clafoutis met/zonder tarwe

250 gram zijdentofu
100 ml zoete aardappelmeel 
30 gram maizena
snufje zout
75 gram rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
60 gram vloeibare margarine
300 ml sojamelk
300 gram diepvrieskersen (bv AH)


De clafoutis, een Frans nagerecht van een soort pannenkoekbeslag met kersen, wordt oorspronkelijk bereid met eieren, melk, bloem en suiker. De substantie is eerder omelet- dan cakeachtig. Het ei is in deze plantaardige versie vervangen door de zeer zachte zijdentofu, te koop bij de toko en in sommige natuurvoedingszaken. Verdraag je geen tarwe/gluten, dan is zoete aardappelmeel, te koop bij Holland & Barrett, hier een mooi alternatief. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
161 Hits

Koude soep van geroosterde paprika

Koude soep van geroosterde paprika

Voor ca 800 ml:
1 rode, 1groene en 1 gele paprika
1 teentje knoflook

2 tomaten
1 komkommer

1 sjalotje
25 ml goede olijfolie + wat extra
1 eetlepel citroensap
0,5 – 1 eetlepel balsamico azijn
50 ml water (of meer)
paar drupjes srirachasaus
zout/peper naar smaak

Het blijft maar zomeren! Deze vitaminebommetjes zijn lekker verfrissend als voorafje, bij de lunch of als aanvulling op een buffet. Wil je hem als maaltijd, maak dan de dubbele hoeveelheid en eet hem met lekker vers afgebakken brood. Je kunt hem dan ook met tuinkers garneren! De set reageerbuisjes op de foto – vooral leuk als je de soep als amuse gebruikt - kocht ik ooit bij Xenos. Je vult ze makkelijk met een trechtertje. Natuurlijk kun je de soep ook in kopjes of glaasjes serveren.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
349 Hits

Rode bietenspread

Rode bietenspread

400-500 gram gekookte bietjes
2 eetlepels goede olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
1 flinke dessertlepel mosterd
halve theelepel zout
klein teentje knoflook





Met dit zomerse weer heb je niet altijd zin in een warme maaltijd. Met rode bieten zet je dan in een handomdraai wat lekkers op tafel. Bietjes, het hele jaar door verkrijgbaar en barstensvol goede stoffen, zijn op vele manieren te verwerken, als in soep, stamppot, salade en zelfs zoete baksels. Maar op een warme dag aan een knapperig broodje met bietenspread knabbelen is ook niet mis! Een leuke vervanging ook bij de borrel, voor wie geen tomaat (tapenade) verdraagt.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
345 Hits

Choco-moestuintje (met of zonder tarwe)

Choco-moestuintje (met of zonder tarwe)

60 gram suiker
100 gram tijgernotenmeel*
25 gram cacaopoeder
40 gram geharde margarine
1 pakje kookpudding
     chocoladesmaak 
40 gram pure chocolade 
600 ml plantaardige melk



Erg grappig: zandhappen (of in goed Engels: ‘eat dirt’). Het idee zag ik op internet en ik maakte er een variant zonder én met tarwe op. De eerste met tijgernotenmeel, waarbij je je niet moet laten afschrikken door de naam; de tijgernoot heeft namelijk geen enkele verwantschap met noten. Het is het knolletje van een bepaalde soort cypressengras. De smaak is zeer neutraal, de structuur iets vezelig. Het meel geeft daardoor aan dit recept een nog mooiere illusie van zand. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
441 Hits

Krieltjessalade

Krieltjessalade

500 gram krieltjes in de schil
8 zongedroogde tomaten* op olie
3 eetlepels goede olijfolie
2 eetlepels citroensap*
ca 8 blaadjes basilicum
eetlepel gehakte bieslook
2 eetlepels kappertjes
(zee)zout en peper naar smaak



Tegenwoordig vind je in de supermarkt stoomaardappeltjes. Reuze handig: je zet het pakketje zo in de magnetron en door het stomen blijven ook nog eens veel vitamines bewaard. Extra lekker is dat de schil er nog omheen zit. Het maken van een zomerse salade is hiermee natuurlijk een peulenschil! *Mag je geen tomaat, vervang deze dan bijvoorbeeld door in blokjes sneden gegrilde courgette of artisjokharten  en in plaats van het citroensap kun je 1 à 2 eetlepels balsamicoazijn gebruiken.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
486 Hits

Ovenfried Chickenwings

Ovenfried Chickenwings

1 kg kippenvleugeltjes
sap van 1/2 - 1 citroen
ca 50 gram paneermeel*
1,5 theelepel zout
2 eetlepels milde paprikapoeder






Nog één keer een ouwetje, en dan verschijnt er volgende week weer een nieuw recept! Vandaag heerlijk mals kippenvlees dat bijna vanzelf van de botten valt. Een manier om dat te bereiken is om kipkluifjes in de oven te garen, voorzien van een krokant jasje voor een gefrituurd idee. Wil je helemaal die Amerikaanse Sfeer: bij onder andere Blokker en Xenos zijn vierkante kartonnen (popcorn)bekers te koop, voor het ultieme Kentucky Fried Chicken-gevoel. Lekker als snack bij een voetbal- of filmavondje.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
403 Hits

IJskoffie De Luxe

IJskoffie De Luxe

Voor 4 glazen:
400 ml sterke koffie
1 pakje opklopbare room
750 ml soja ijs vanille*
4 scheutjes chocoladesiroop
mokkaboontjes ter garnering




*In de tijd dat ik dit recept bedacht, zo'n 4 jaar geleden, was er met wat moeite koemelkvrij roomijs te vinden op basis van soja. Inmiddels zijn er ook ijssoorten te koop op basis van rijst (Rijstijs vanille-choco van Naturativa en Vanille rijstmelkijs van BonIce) en kokos (Snow White van Professor Grunschnabel). Kijk maar eens in het diepvriesvak van de betere natuurvoedinggszaken of Ekoplaza (voor de rijstmelkvarianten), of gewoon in de supermarkt (voor Prof. Grunschnabel). 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
531 Hits

Hartige maismuffins (12 stuks)

Hartige maismuffins (12 stuks)

300 gram maismeel*
50 gram maizena
2 theelepels baksoda
1 theelepel zout
80 ml zonnebloemolie
1 pakje soja- of rijstcuisine
75 ml water
2 theelepels (appelcider)azijn
2 bosuitjes, in ringetjes
1 rode puntpaprika, fijngehakt
1 groene peper, fijngehakt
1 blik mais (300 gram), uitgelekt

In feite is mais een graansoort, maar het wordt meestal gegeten als groente. Het meel zorgt voor een prachtige gouden kleur bij het bakken. Het is van nature glutenvrij en geschikt voor zowel zoete als hartige baksels. De maizena werkt in deze muffins als bindmiddel, maar de muffins blijven wel een beetje kruimeliger dan wanneer je met glutenhoudend graan werkt. Dat is voor de smaak echter geen probleem!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
665 Hits

Yoghurtvariatie met zoete courgette

Yoghurtvariatie met zoete courgette

Voor 3-4 porties:
1 courgette
neem vervolgens per 100 gram courgette:
1 eetlepel ahornsiroop
kwart eetlepel citroensap
kwart theelepel gedroogde munt
En verder:
plantaardige yoghurtvariatie 
wat blaadjes basilicum
snuf matcha (groene theepoeder)
krokante ontbijtgranen 

Groente kan ook de hoofdrol spelen in je ontbijt! Voor dit gerecht haalde ik mijn inspiratie uit Kopenhagen, waar ik deze verrassende, verrukkelijke combinatie als ontbijt at, met granola en dikke yoghurt. Bij het experimenteren thuis ging het eigenlijk in één keer goed. Bereid de courgette zeker een uur van tevoren, want die moet helemaal afkoelen. Granola bevat meestal noten of sporen daarvan, maar met krokante granenvlokken (als van Leev of Kellogg's) is het ook erg lekker! Kies in ieder geval voor een crunchy variant, want het gerecht heeft echt iets knapperigs nodig!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
341 Hits

Citroenyoghurtijs

Citroenyoghurtijs

175 gram suiker
150 ml water
2 flinke citroenen
  (voor rasp en ca 100 ml sap)
500 ml plantaardige yoghurt*






Yoghurtijs is populair. Er zijn hele ketens van zaakjes die erop draaien! Omdat er relatief weinig vet in zit, gaat er wel relatief veel suiker in, om tijdens het bevriezen kristalliseren van het goedje tegen te gaan. Het wordt ook vrij hard. Daarom moet je het een half uur voor gebruik uit de vriezer halen. Maar lekker is het zeker wel! *Ik gebruikte Alpro Mild & Creamy, maar je kunt het ook eens met kokos-, hennepzaad-of haveryoghurt proberen. Op onze pinterestpagina vind je allerlei alternatieven op een rijtje.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
442 Hits

Koningskoeken (ofwel: Roze koeken, maar dan oranje)

Koningskoeken (ofwel: Roze koeken, maar dan oranje)

Voor 12 stuks:
200 gram bloem*
150 gram suiker
snuf zout
1 afgestreken eetl. custardpoeder 
1 afgestreken theelepel baksoda
1 vanillestokje
175 ml plantaardige melk
75 ml cuisine
60 ml (rijst)olie
1 theelepel (appelcider)azijn
Voor glazuur en afwerking: zie onder

Deze variant op de befaamde Roze Koek is erg leuk om te maken voor Koningsdag. Natuurlijk maak je hem dan oranje! *Er kan weer volop gevarieerd worden, zoals met de bloem: tarwe of spelt. Ik nam bij gebrek aan voorraad in mijn keukenkast zelfs een deel witte broodbloem en een deel spelt-volkorenmeel. Ook daarmee werden ze erg lekker! Mag je geen mais, vervang de custard dan door aardappelzetmeel. Kies voor soja-, rijst- of havermelk en -cuisine.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
582 Hits