Koken voor iemand met voedselallergie: als je dit met aandacht doet en de nodige maatregelen neemt, dan wordt dit een plezier voor jou en je huisgenoot of gast. Voor elk allergeen zijn vervangende ingrediënten mogelijk.
Zorgvuldig werken
Vermijden van allergene voedingsmiddelen is één ding. Maar daarnaast moet je ervoor zorgen dat je eten niet ‘verontreinigd’ is met allergene producten, wanneer je kookt voor iemand met voedselallergie. Dat betekent zorgvuldig werken in de keuken. Zeker als je te maken heeft met een mogelijk ernstige reactie zoals een anafylactische shock, glottisoedeem of een ernstige aanval van astma.
Algemene tips
Bereidingen
Vervanging van ingrediënten
In plaats van: |
Gebruik: |
Heel ei |
1 eetlepel sojabloem 1 eetlepel sojalecithine en 1 eetlepel water Halve rijpe banaan 60 gram tahoe |
Eigeel op pizza en hartige taart |
Jonge kaas Koffiemelk |
Gist |
Zuiveringszout (= natriumbicarbonaat of 'baking soda') Water met koolzuur |