Koken met voedselallergie

Koken voor iemand met voedselallergie: als je dit met aandacht doet en de nodige maatregelen neemt, dan wordt dit een plezier voor jou en je huisgenoot of gast. Voor elk allergeen zijn vervangende ingrediënten mogelijk.

Algemene tips

Zorgvuldig werken
Vermijden van allergene voedingsmiddelen is één ding. Maar daarnaast moet je ervoor zorgen dat je eten niet ‘verontreinigd’ is met allergene producten, wanneer je kookt voor iemand met voedselallergie. Dat betekent zorgvuldig werken in de keuken. Zeker als je te maken heeft met een mogelijk ernstige reactie zoals een anafylactische shock, glottisoedeem of een ernstige aanval van astma.

Algemene tips

  • Zorg voor schone handen en gebruik zeep.
  • Serviesgoed en bestek zijn mogelijk niet goed schoongemaakt. Datzelfde geldt voor aanrecht, werkplank, oven met bakplaat, weegschaal, maatscheppen, maatbekers, spatels, pollepels, kwasten, broodvormen, cakevormen en pannen.
  • Begin altijd met het afwassen van de spullen van de allergische huisgenoot. Gebruik van een afwasmachine levert geen problemen met allergenen op in de praktijk.
  • Gebruik niet het servet van een ander.
  • Denk niet ‘het zal wel meevallen’; dat doet het meestal niet.
  • Zet de spullen voor de allergische huisgenoot bovenin de koelkast. Dan is er geen kans dat allergene producten op ander voedsel gaan lekken.
  • Een zoen na het eten van een product met verboden bestanddelen of het geven van een hand kan al klachten geven.
  • Bij kastjes kun je luchtbewegingen door open en dichtdoen van deurtjes krijgen. Sluit meelsoorten daarom luchtdicht af.
  • Blijf goed opletten, want een ongeluk zit in een klein hoekje!

Bereidingen

Bereidingen

  • Schepijs kan ‘verontreinigd’ zijn met verboden bestanddelen, ook via de ijsschep van de vorige portie.
  • Reserveer apart apparatuur en gereedschap voor  allergeenvrije bereiding. Denk hierbij aan een broodbakmachine, broodsnijmachine, vleessnijmachine enz.
  • Gebruik de oven niet tegelijkertijd voor het bakken van verschillende gerechten, ter voorkoming van bijvoorbeeld ontploffende noten, spattende eieren en meelbestuiving.
  • Restverwerking kan over het algemeen niet, tenzij gerechten vrij zijn van verboden bestanddelen.
  • Gebruik alleen ingrediënten die op de dieetlijst vermeld staan. Neem bij twijfel contact op met de persoon in kwestie of de behandelend diëtist.
  • Is er in het gerecht toch per ongeluk een verboden bestanddeel terechtgekomen, geef het dan niet aan de persoon in kwestie. Wegscheppen, zeven of snijden is absoluut niet voldoende!
  • Denk ook aan decoratie van gerechten, vooral voor kinderen. Een leuk rietje, een ballon of een vlaggetje. Door de vele beperkingen van het dieet is het vinden van een leuke (eetbare) decoratie vaak een oplossing.

Vervanging van ingrediënten

In plaats van:

Gebruik:

Heel ei

1 eetlepel sojabloem

1 eetlepel sojalecithine en 1 eetlepel water

Halve rijpe banaan

60 gram tahoe

Eigeel op pizza en hartige taart

Jonge kaas

Koffiemelk

Gist

Zuiveringszout (= natriumbicarbonaat of 'baking soda')

Water met koolzuur

Broodmaaltijd

  • Margarine, boter of een ander smeersel, jam, smeerkaas en smeerleverworst (enz.) kunnen eerder gebruikt zijn door iemand met een ‘verontreinigd’ mes.
  • Het is het veiligst zelf brood te snijden met een schoon broodmes.

Bewaren

  • Bewaar de bereide gerechten in aparte ruimten en serveer ze ver uit de buurt van producten met verboden bestanddelen.