maartenenbianca138px

Knokken voor de borstvoeding

In de eerste dagen na zijn geboorte heeft Maarten bloed in zijn ontlasting. Snel wordt duidelijk dat hij koemelkallergie heeft. Zijn moeder knokt voor de borstvoeding, met dieet. 


Als Maarten één week oud is, heeft hij al twee dagen in het ziekenhuis gelegen. Maarten is onze vierde. Ook dit kindje wil ik weer borstvoeding geven. Maar kort na de bevalling blijkt Maarten steeds bloed in zijn ontlasting te hebben.

 

Al snel wordt de link met de voeding gelegd. Ik ga op dieet zonder melk, ei en soja. Dat geeft geen verbetering. Een endoscopie wijst uit dat Maartens dikke darm vol zweertjes zit. De kinderarts stelt koemelkallergie vast. Maarten krijgt Nutramigen in de fles. Dat gaat goed. Ik ga door met kolven en blijf op dieet, dit keer begeleid door de diëtist van het ziekenhuis. Na twee weken ga ik weer voeden. Gelukkig wil Maarten de borst nog wel, maar helaas krijgt hij weer bloed in zijn ontlasting. Het maakt me onzeker: is borstvoeding misschien niet het beste voor dit kind? Zal ik ermee stoppen? Maar bij allergie is borstvoeding toch juist goed? Ik heb me erg op de borstvoeding verheugd: ik heb dit kindje negen maanden bij me gedragen, tijdens de borstvoeding heb je dichtbije momenten samen. Ik wil nog één poging doen. De diëtist helpt me met een streng dieet zonder de meest voorkomende allergenen èn zonder zwaar verteerbare voeding als bruine bonen, ui en kool. Met dat dieet gaat het goed: Maarten doet het prima op de borstvoeding en heeft geen bloedingen meer. Voor ons is het flink puzzelen: wat mag ik wel, wat niet, wat staat er op de verpakking? We worden er heel creatief van.” 

Bijvoeding

“Als Maarten een half jaar is gaan we geleidelijk vaste voeding invoeren, maar in overleg met de kinderarts. Het gaat goed. Als Maarten één is ga ik mijn dieet uitbreiden. Stapje voor stapje eet ik alles weer. Uiteindelijk voed ik Maarten 25 maanden. Voor ons allebei is dat heel waardevol geweest, maar het heeft me ook veel gekost: ik ben in die periode 10 kilo afgevallen en had toch een vitaminetekort. Maarten kan nu alles eten. Het is een heel gezond mannetje. Hij heeft lichte eczeem, maar als we zijn huid goed vet houden, gaat het prima. Voor hem lijkt het of er nooit een probleem is geweest.”

In  Ervaringsverhalen vertellen mensen hoe ze met voedselallergie omgaan. Stichting Voedselallergie benadrukt het persoonlijke karakter: wat voor de één geldt, hoeft niet op te gaan voor een ander. Overleg voor jouw behandeling altijd met je arts.