"Met medicijnen en een voedingspatroon heb nu een prima leven"
marianne138px

Marianne (62) kwam voor haar ernstige pollenallergie bij de allergoloog. Ze bleek ook allergisch te reageren op allerlei voeding. 'Door medicijnen en een voedingspatroon heb ik nu een prima leven. Ik zie het als een praktisch, oplosbaar probleem'.

"Mijn eerste duidelijke ervaring met mijn voedselallergie was na het eten van een halve appel. Ik voelde me erg misselijk en ben naar buiten gegaan voor frisse lucht. Langzaam zakte het zieke gevoel. Door mijn koemelkallergische dochter had ik al ervaring met het verschijnsel voedselallergie. Mede daarom was mijn eerste gedachte dan ook dat die halve appel de oorzaak van mijn malaise was.

Dat is in de tijd die volgde ook wel gebleken. Niet alleen appel leverde reactie op, maar ook peer, kers en perzik; kortom, alle soorten steenvruchten kon ik niet meer verdragen. Later kwamen daar de peulvruchten bij en de selderiefamilie, die ik rauw niet meer verdraag.

Ik kwam bij de allergoloog terecht vanwege mijn ernstige pollenallergie. Daar bleek ik voor nog meer moeilijk vermijdbare producten allergisch te zijn, zoals soja en aardappelen. Daarom schreef hij me dagelijkse anti-allergietabletten voor. Tot mijn grote verrassing was mijn jarenlange oververmoeidheid ook een gevolg van mijn voedselallergie. Door de medicijnen verdween die vermoeidheid, waar ik al minstens tien jaar last van had, naar de achtergrond. Ik ben mijn allergoloog er nog steeds dankbaar voor!

Door mijn medicijnen en mijn voedingspatroon heb ik al jaren een prima leven. Het is me zelfs gelukt om met al mijn beperkingen vegetariër te worden! Inmiddels ben ik 62 en gelukkig kan ik zeggen dat de voedselallergie mijn leven totaal niet bepaalt. Ik zie het meer als een praktisch, oplosbaar probleem."

In Ervaringsverhalen vertellen mensen hoe ze met voedselallergie omgaan. Stichting Voedselallergie benadrukt het persoonlijke karakter: wat voor de één geldt, hoeft niet op te gaan voor een ander. Overleg voor je behandeling altijd met je arts.