Wanneer je inkopen doet is deze belangrijkste regel van kracht: check altijd de hele ingrediëntenlijst van elk product. Ook zul je moeten leren welke aanduidingen op de verpakking kunnen wijzen op van allergenen afgeleide producten, die ook een allergische reactie kunnen geven. Wees extra alert als de verpakking is veranderd of melding maakt van een nieuw recept.
Gouden regel
Lees altijd de hele ingrediëntenlijst op de verpakking bij elk product, elke keer opnieuw!
De eerste keren dat je eten gaat inkopen, zul je meer tijd kwijt zijn aan het bestuderen van de etiketten om te beoordelen of voedingsmiddelen veilig zijn. Het kan dan verstandig zijn om geen kind(eren) mee te nemen. Tenzij deze wat ouder zijn, want dan kan dit juist een leermoment voor hen zijn.
Neem rustig de tijd en ga liever niet met een hongerige maag boodschappen doen. Zo maak je geen overhaaste beslissingen.
Kan mogelijk sporen bevatten van...
Wat betekent dat eigenlijk? Zit het er dan in, of niet? De Keuringsdienst van Waarde maakte er een uitzending over.
Bekijk de uitzending: Sporen van... van de 'Keuringsdienst van Waarde'.>
De volgende voedingsmiddelen geven een hoog risico op kruisbesmetting:
In allerlei producten die niet bestemd zijn voor consumptie kunnen ook voedselingrediënten aanwezig zijn. Check daarom ook altijd de onderstaande producten op de aanwezigheid van allergenen:
Zorg ervoor dat na de inkopen het voedsel zo snel mogelijk naar huis wordt vervoerd. Bederfelijk voedsel moet direct na thuiskomst in de koeling worden geplaatst om vermenigvuldiging van bacteriën te voorkomen. Probeer de hete kofferbak met warm weer zoveel mogelijk te vermijden.
Tip: lees voor het koken de ingrediëntenlijst nog eens na. Het kan zijn dat je in de winkel iets over het hoofd hebt gezien!
Vóór 13 december 2014 moeten alle levensmiddelen in Europa aan deze regels voldoen.
Artikel over het lezen van een etiket: http://www.allergyhome.org/info/food-allergy/how-to-grocery-shop-for-your-food-allergic-child-kfa/
Tip
Foodinfo heeft een online levensmiddelenwoordenboek ontwikkeld. Je kunt daar veelgebruikte termen voor levensmiddelen uit meer dan 35 talen opzoeken.