baby 21167 640Veel ziektes die worden veroorzaakt door een slecht gereguleerd immuunsysteem, zoals allergieën, astma en auto-immuunziekten, kunnen worden herleid tot gebeurtenissen in de eerste levensmaanden.

Tot op heden begrijpen we niet volledig hoe de mechanismen achter de ontwikkeling van het immuunsysteem werken. Wel maken onderzoekers stappen in het begrijpen hoe borstvoeding en goede darmbacteriën kunnen bijdragen aan positieve ontwikkeling. Daarentegen kunnen antibiotica een nadelige invloed hebben.

Een samenwerkingsverband van Zweedse en Amerikaanse onderzoekers heeft een studie gepubliceerd in Cell, waarin het verloop van de eerste levensmaanden van een baby en alle bacteriën, virussen, voedingsstoffen en omgevingsfactoren waar die aan wordt blootgesteld worden beschreven.

Uit een vergelijking met baby’s uit lage-inkomenslanden, waar allergieën minder voorkomen, blijkt dat Europese en Amerikaanse baby’s minder vaak bepaalde bacteriën in hun lichaam hebben die kunnen helpen bij het verteren van complexe suikers. Borstvoeding bevat veel van die suikers. Kinderen die zowel borstvoeding als de juiste bacteriën binnenkrijgen, ontwikkelen een immuunsysteem dat beter is bestand tegen ziektes en darmen die minder snel ontstoken raken door verkeerde immuunreacties.

De 208 baby’s gevolgd in deze studie zullen de komende jaren worden blijven gevolgd, om te kijken of ze eczeem, astma of allergieën ontwikkelen.

Bron van dit artikel: www.medicalxpress.com, 17 juni 2021