cricket 1287428 640In krekels zijn maar liefst 20 eiwitten gevonden die een allergische reactie kunnen opwekken. Wie allergisch is voor schelpdieren, loopt het meeste risico.

Omdat de wereldbevolking groeit en dus ook meer voedsel nodig heeft, wordt de vraag naar alternatieve bronnen van eiwit steeds groter. Insecten bevatten veel antioxidanten en kunnen bijdragen aan gezonde darmen en een lagere bloeddruk. Krekels bijvoorbeeld bevatten veel eiwitten en vitaminen en zijn behoorlijk milieuvriendelijk. Hoeveel eiwit er in een krekel zit, hangt wel af van de krekelsoort, hoe oud een krekel is, waar hij opgroeit en hoe hij is bereid.

Maar er is een gevaar aanwezig: krekels, meelwormen en andere insecten zijn verwant aan schaal- en schelpdieren. Daardoor kan het zijn dat mensen die allergisch zijn voor schelpdieren, ook niet tegen insecten kunnen. Tot ongeveer 3% van de wereldbevolking heeft die allergie, waardoor de opmars van insecten in eten een serieus probleem kan worden.

Een onderzoeksteam uit Australië en Singapore heeft eiwitten vergeleken uit hele krekels, geroosterde krekels en geroosterd krekelpoeder. Daarmee worden testen ontwikkeld, die fabrikanten kunnen gaan helpen bij het opsporen van krekeleiwit in voeding. Zo komt er in de toekomst een veiliger etiket en wordt kruisbesmetting in de fabriek voorkomen.

Bron van dit artikel: allergenbureau.net, 21 februari 2021