doctor 899037 640 vierkantIn een derde van de voedselprovocaties in een Israëlische studie werd er gestopt nadat de patiënt aangaf last van klachten in de mond te hebben. Uit de studie blijkt dat dat in veel gevallen niet had gehoeven.

Uit angst voor een ernstige allergische reactie stoppen artsen met een provocatie zodra een patiënt aangeeft klachten in mond en keel te krijgen. Maar in veel gevallen blijken mond- en keelklachten een slechte voorspeller van allergische symptomen. Daardoor denken sommige mensen dat ze allergisch zijn, terwijl dat niet zo is.

In de studie uit Israël deden 323 patiënten mee, die gezamenlijk 652 voedselprovocaties ondergingen voor verschillende allergenen. In 237 provocaties werden mond- en keelklachten gerapporteerd. Het aantal positieve uitslagen van allergietesten lag zeker hoger bij patiënten die mondklachten hadden; desondanks waren er ook veel mensen (30,3% van de 237) die wel mondklachten hadden, maar niet allergisch bleken te zijn.

De ernst van de reacties was vergelijkbaar tussen mensen met en zonder mondklachten. Daarom raden de onderzoekers aan om door te gaan met een voedselprovocatie, zelfs als de patiënt last heeft van mond en keel.

Bron van dit artikel: Pediatric Allergy and Immunology, 11 oktober 2020