wheat 3241114 640Door plantensoorten te kweken en de CRISPR-techniek in te zetten, proberen Amerikaanse onderzoekers producten met pinda en gluten minder allergeen te maken.

Een allergie voor pinda’s of een overgevoeligheid voor gluten kan een lastig dieet betekenen, omdat sporen van deze producten overal in kunnen opduiken. Daarom zijn onderzoekers van de Crop Science Society of America bezig varianten van deze allergenen te maken, waar de meeste mensen minder last van hebben.

Beide allergenen bestaan niet uit één eiwit, maar uit een groep van eiwitten. De meeste allergsiche reacties komen voort uit enkele van die eiwitten. Door varianten met minder of geen van die eiwitten te kweken en te kruisen, kan een product minder allergeen worden gemaakt.

Daarnaast gebruiken de onderzoekers een techniek, CRISPR, waarmee je heel precieze veranderingen kunt aanbrengen in DNA. Door genen te laten muteren of ‘uit’ te zetten, wordt er nu al vooruitgang geboekt met gluten.

Vooralsnog is CRISPR in Europa niet mogelijk voor dit soort toepassingen. Maar wie weet kunnen we in de toekomst wél allemaal pinda’s en gluten eten, zonder bang te hoeven zijn voor allergische reacties.

Bron van dit artikel: ScienceDaily.com, 27 januari 2021