Introductie van gebakken melk zorgt bij sommige kinderen met koemelkallergie dat ze er sneller overheen groeien, zo blijkt uit een Frans onderzoek.
De studie kijkt terug op voedselprovocaties bij 64 kinderen met koemelkallergie en hoge IgE-waarden in hun bloed. Aan een groot deel van deze kinderen werd gebakken melk gegeven in een lage dosering. Tweederde van hen kreeg daarna geen allergische reactie.
Bij de kinderen waarbij de eerste introductie succesvol verliep, werden hogere doses gebakken melk toegediend. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat 27 kinderen ook weer verse melk konden drinken en eten. De onderzoekers vonden ook dat kinderen met minder antistoffen tegen koemelkeiwitten vaker gedesensibiliseerd raakten dan kinderen met een hogere waarde.
De conclusie: veel kinderen met koemelkallergie kunnen wel tegen een klein beetje gebakken melk. Toch moeten we voorzichtig zijn, want een anafylactische reactie is nog steeds mogelijk.
Bron van dit artikel: Wiley Online Library, 14 januari 2020