melkWie in zijn leven als eerst rauwe melk drinkt, dus melk rechtstreeks van de koe, en dan allergisch raakt, krijgt later minder heftige reacties op melkeiwit, dan wie begint met verwerkte melk uit de winkel.

Melk uit een pak is niet hetzelfde als melk vers van de koe. Voordat melk in de winkel mag worden verkocht, moet het eerst worden verhit (gepasteuriseerd) om schadelijke bacteriën te doden. Maar dit verwerkingsproces kan er misschien wel toe leiden dat allergische reacties vaker en heftiger voorkomen.

Duidelijk verschil

Rauwe melk kan bescherming bieden tegen het ontstaan van allergische astma en symptomen van voedselallergie verminderen. Uit een onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht en Danone blijkt dat muizen die gesensibiliseerd zijn voor (=in hun leven als eerste in aanraking gekomen zijn met) rauwe melk, minder acute allergische symptomen vertonen na een huidpriktest met melkeiwit, dan muizen die gesensibiliseerd zijn voor 'winkelmelk'. De huidreactie na het innemen van melk bleef beperkt en geen enkele muis kreeg last van anafylaxie. Ook in het bloed was een duidelijk verschil in de hoeveelheid antistoffen te zien.

Wei-eiwit

Hetzelfde deed zich voor bij muizen gesensibiliseerd voor wei-eiwit uit verse melk. Minder allergische reacties kwamen voor, ook bij muizen die allergisch waren voor wei-eiwit dat eerst was verhit (zoals in verwerkte melkproducten). Een verdere provocatietest liet zien dat 11 kinderen met koemelkallergie maximaal 50 mL biologische rauwe melk konden drinken, in tegenstelling tot 5 mL verwerkte melk.

Oorzaak

Wat precies de oorzaak hiervan is weten we niet, maar het kan zijn dat de bacteriën in rauwe melk het immuunsysteem in je darmen versterken. Ook zou de verwerkingstijd invloed kunnen hebben op allergeniciteit, evenals waar de melk vandaan komt.

Voorzichtig

Het Voedingscentrum waarschuwt overigens op haar website tegen overenthousiast gebruik van rauwe melk, vooral bij mensen met een kwetsbaar immuunsysteem. En natuurlijk: geef nooit zomaar melk aan een persoon met melkallergie, of het nu rauwe melk is of niet!

Bron: Clin Exp Allergy. 2019;49:1013–1025

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/cea.13399