muffinSterk verhitte 'gebakken' melk kan jonge kinderen helpen om niet langer allergisch te reageren op gewone melk, volgens een onderzoeksteam uit Iran.

De onderzoekers wilden weten of het toevoegen van gebakken melkproducten aan het dieet van allergische kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar oud ervoor zou zorgen dat ze sneller tolerant werden voor melk. Gebakken melk heeft een iets andere samenstelling dan gewone melk, en daarom is de reactie bij sommige mensen minder heftig.

Om daarachter te komen volgden ze 84 patiëntjes een jaar lang. Alle kinderen hadden al eerder muffins met gebakken melk gehad, en reageerden daar niet allergisch op. Een groep kinderen kregen de eerste helft van het jaar muffins met gebakken melk, en de tweede helft van het jaar pizza met gebakken kaas. De controlegroep moest juist melk een jaar lang strikt vermijden.

Daarna werd bij de kinderen die niet allergisch waren voor gebakken melk een voedselprovocatie gedaan met gewone melk. Het resultaat: 88,1% uit de gebakken melk-groep en 66,7% uit de controlegroep waren over hun allergie voor melk heen. De kinderen uit de eerste groep hadden ook veel minder antistoffen tegen melk in hun bloed.

Bron van dit artikel: Pediatric Allergy and Immunology