braidIn de uitzending van Radar op 19 februari 2018 werden online intolerantietesten op basis van haaranalayse onder de loep genomen. Uitslag: deze testen zijn volkomen onbetrouwbaar.

Van drie proefpersonen werden haren opgestuurd naar verschillende online aanbieders van intolerantietesten. Deze proefpersonen wisten vooraf al welke voedselallergieën en -intoleranties zij hadden (bevestigd door een arts). De resultaten gaven hele andere intoleranties aan. Bovendien gaven dezelfde haren steeds totaal verschillende uitslagen. Zo kon volgens de ene test een proefpersoon niet tegen gluten, bonen en pruimen, en volgens een andere test niet tegen melk, citrusvruchten en spinazie.

"Als u dit ziet, dan kunt u zelf wel een conclusie trekken over de betrouwbaarheid van zo'n test," aldus internist-allergoloog Zana Tempels-Pavlica, die meewerkte aan het item. "Op het moment dat iets betrouwbaar is, moet het herhaalbaar zijn. Dit is onzin."

Haaranalyse is geen wetenschappelijk bewezen methode om een intolerantie aan te tonen. De meest gebruikelijke manier is een voedselprovocatie en/ of eliminatiedieet. Ook verwarren online aanbieders een intolerantie regelmatig met een allergie. Voor stoffen als pollen of huisstofmijt kun je niet intolerant zijn, maar wel allergisch. Toch claimen sommige aanbieders dat hun testen ook werken voor pollen en stof.

Wij raden mensen die vermoeden een voedselintolerantie te hebben aan contact op te nemen met hun huisarts, en geen online test te bestellen. Ook adviseren we geen onnodig streng dieet te volgen, want dit kan leiden tot tekorten die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bron van dit artikel: Radar AVROTROS, 19 februari 2018