avocado 8498520 1920Het klinkt misschien raar, maar een studie heeft aangetoond dat het eten van avocado's tijdens de zwangerschap voor minder voedselallergie bij baby's zorgt.

De studie, uitgevoerd door de Hass Avocado Board en de Universiteit van Oost-Finland, betrof 2.272 zwangere vrouwen die deelnamen aan de Kuopio Birth Cohort Study (KuBiCo). De resultaten toonden aan dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap avocado's consumeerden, 43,6% minder kans hadden op het ontwikkelen van voedselallergieën op de leeftijd van 12 maanden in vergelijking met kinderen van moeders die geen avocado's aten. Er werd echter geen significant verband gevonden tussen avocado-consumptie en andere allergische aandoeningen zoals rhinitis, eczeem of piepende ademhaling.

Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat het dieet van moeders invloed kan hebben op de allergieën van hun kinderen. Een mediterraan dieet zorgt voor gezondere baby's dan een dieet dat veel suikers, verzadigde vetten en ultrabewerkte voedingsmiddelen bevat. De onderzoekers suggereren dat de voedingsstoffen in avocado's, zoals enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels en antioxidanten, mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van het immuunsysteem van het kind. Ze benadrukken echter dat verder onderzoek nodig is om de specifieke biologische mechanismen te begrijpen en om te beoordelen of de bevindingen op de lange termijn standhouden.

Een kanttekening bij de studie is dat de Hass Avocado Board betrokken was bij het onderzoek, wat vragen oproept over de transparantie van de financiering en mogelijke belangenconflicten. Desondanks wordt de studie gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Pediatric Research, wat bijdraagt aan de geloofwaardigheid van de bevindingen.

Bron van het artikel: medicalxpress.com, 17 maart 2025