Kinderen die veel zoete drankjes, sterk bewerkte voedingsmiddelen en fructose binnenkrijgen, lijken een groter risico te hebben op allergische aandoeningen zoals astma, eczeem en voedselallergie.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen, in het Engels 'ultra-processed foods (UPF)' genoemd, liggen al langer onder een vergrootglas. Veel mensen denken dat je van het eten van veel sterk-bewerkte voedingsmiddelen ongezonder wordt. Dat hoeft niet altijd zo te zijn - maar onderzoekers hebben nu wel een voorzichtig verband aangetoond tussen deze voedingsmiddelen en allergische aandoeningen bij kinderen.
Om erachter te komen of cijfers en verhalen wijzen op zo'n verband, hebben onderzoekers 26 wetenschappelijke artikelen doorgenomen en geanalyseerd. Daarbij werd speciaal gekeken naar sw relatie met darmbacterieën en met het immuunsysteem. Uit de analyse blijkt dat blootstelling aan fructose, frisdranken en suikers wordt geassocieerd met een verhoogd risico op astma, hooikoorts en voedselallergieën in kinderen. Ook werd er een link gevonden tussen babyvoeding uit de winkel en kinderen met een voedselallergie. Verder blijkt dat kinderen die veel fructose, vruchtensappen, met suiker gezoete dranken, koolhydraatrijke bewerkte voedingsmiddelen, ve-tsin/MSG, sterk bewerkte voedingsmiddelen en geavanceerde geglyceerde eindproducten (AGE's) binnenkrijgen, risico lopen op allergische aandoeningen waaronder astma, benauwdheid, voedselallergie, eczeem, en hooikoorts - tenminste in de meeste van de artikelen (niet alle).
De onderzoekers trekken de conclusie dat het zin heeft verder te kijken naar UPF's in klinische studies, met consumptie en metingen onder toezicht. Pas dan kunnen we echt met zekerheid vaststellen welk effect sterk-bewerkte voedingsmiddelen hebben op ons immuunsysteem.
Bron van dit artikel: Wiley Online Library, 10 september 2024