melkWaar lange tijd werd gedacht dat FPIES (een vorm van niet-allergische voedselovergevoeligheid) het vaakst wordt getriggerd door rijst, blijkt nu dat koemelk en haver de belangrijkste veroorzakers van reacties zijn.

FPIES staat voor Food-Protein Induced Enterocolitis Syndrome, en houdt in dat een patiënt tussen 1 en 4 uur na het eten of drinken last krijgt van heftig overgeven, diarree en uitdrogingsverschijnselen en in sommige gevallen slapheid en shock. Verschillende voedingsmiddelen kunnen hiervoor een trigger vormen. Maar welke? Rijst wordt vaak genoemd als veroorzaker, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat er nog veel meer triggers zijn.

210 patiënten met FPIES kregen vragen over welke triggers zij ervaren, of het er één of meerdere zijn, of er nog andere allergieën meespelen, en wat voor soort reacties er optraden. Daaruit bleek dat 35,2% reacties kreeg op koemelk, 19% op haver, 17,2% op ei en 17,6% op rijst - onder andere. 53,3% van de deelnemers had last van één trigger, en de rest van twee of meer.

Op dit moment zijn er nog geen diagnostische testen voor FPIES en er is weinig kennis over hoe deze immuunreactie werkt. De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en de klinische symptomen die worden vastgesteld. Volgens de onderzoekers neemt het aantal patiënten, vooral baby's, met FPIES elk jaar toe. Vaak wordt de reactie verward met IgE-gemedieerde voedselallergie, 'ongespecificeerd overgeven', reflux of zelfs sepsis. De onderzoekers hopen dat deze studie voor meer aandacht voor FPIES in de medische gemeenschap zorgt.

Bron van dit artikel: healio.com, 13 augustus 2024